Digitália

2024.05.12. 06:00

A TikTok szűri a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmakat

A TikTok ezentúl automatikusan jelezni fogja a felhasználónak, ha a mesterséges intelligencia (AI) által létrehozott tartalmat tekintenek meg – jelentette be a közösségi médiaplatform.

MW

Az AI olyan hihetetlennek tűnő tartalmak létrehozására is képes, amelyek meg is téveszthetik a felhasználókat

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ti Vla

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert „az AI olyan hihetetlennek tűnő tartalmak – szövegek, fotók, hangzó- és mozgóképes anyagok – létrehozására is képes, amelyek zavarba ejthetik vagy meg is téveszthetik a felhasználókat, ha nem értesülnek arról, hogy az adott tartalmat az AI hozta létre”.

A TikTok egy e célra létrehozott címkével fogja ellátni a érintett tartalmakat, hogy a felhasználó bizonyos internetes oldalakon már a letöltés előtt megtudja, hogy AI alkotta tartalommal van dolga.

A közösségi médiaplatform arra is emlékeztetett, hogy olyan internetes cégek is tagjai már a 2021-ben megalakult, a tartalmak eredetiségét és származását felügyelő szövetségnek (C2PA), mint a Google, az OpenAI, az Adobe és a Microsoft. Ezek a vállalatok lényegében már alkalmazzák ezt az automatikus jelölési eljárást – tették hozzá.

Adam Presser, a TikTok üzemeltetési vezetője közölte: a TikTok azért lép be a szövetségbe, mert felhasználói számára „nagyon fontos az átláthatóság”. Emlékeztetett arra, hogy a vállalat a saját alkalmazásán belül készített tartalmaknál már tavaly szeptember óta egy saját program, a TikTok AI segítségével figyelmezteti felhasználóit arra, ha a tartalmat módosították.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!