Fejlesztések

2024.03.05. 17:27

Új utak épülnek és az óvodát is felújítják Rimócon

Új utak épülnek, korszerűsítik az óvodát és a villámárvizek elleni védekezést is fejlesztik Rimócon. Szabó Vilmos, a település polgármestere ismertette a részleteket.

Lukács Zsófia

Szabó Vilmos, a település polgármestere ismertette a részleteket portálunkkal

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

– A tavalyi évben elkészült a Virág, a Kölcsey és a Vörösmarty utcák felújítása, birtokba vehették a gyerekek az újonnan épült köztéri játszóteret. Megújult a konyha teljes gépparkja, illetve az elektromos hálózata is, valamint az épület átesett egy belső felújításon is, ugyanitt a gondozónők elköltöztetésével éttermet alakítottunk ki.  Vandálbiztos vasbeton zárt kerítésre cseréltük a temető Rákóczi úti szakaszát és napelemrendszert kapott a pékségünk, illetve a tésztagyárunk. A közfoglalkoztatásnak köszönhetően további eszközfejlesztéseket is tervezünk az egyre növekvő igények kielégítésére – mondta el portálunknak Szabó Vilmos.

Hozzátette: egy vis maior pályázatnak köszönhetően elkészült a Magashegyi és a Hunyadi utak kövezése, ezt követően pedig a Magyar Falu Program keretében a Magashegyi utat aszfaltburkolattal is ellátták, az út alsó szakaszán hidakat és a vízelvezető árkot is sikerült felújítani.

Szintén a Magyar Falu Program keretében megújul az óvoda is, ahol megtörténik majd a fűtéskorszerűsítés, a héjazat- és a nyílászáró cseréje, valamint a homlokzati hőszigetelés is. – A napokban már megindulhatnak a munkálatok. A gyerekek szempontjából a kisebb kényelmetlenséget választva, a kivitelezővel az üzem megzavarása nélkül próbáljuk a felújítást elvégeztetni – hangsúlyozta a polgármester.

Nem lesz már zsáktelepülés

Arra is kitért, hogy megtörtént a Varsányt Rimóccal összekötő út engedélyeztetése. – A sikeres közbeszerzést követően kezdődhet a kivitelezés a 1,5 kilométeres útszakaszon. Ez egy jelenleg is használatban lévő földút, amely aszfaltburkolatot kap majd. Megszűnik a zsáktelepülés mivolta Rimócnak, ez akár előnyt is jelenthet a távolsági buszok szervezésénél. Kerékpárutunk van Hollókő irányába, így a turizmus is kinyílik Varsány felé, hiszen a vendégházainkban megszállva bejárhatják a környéket az idelátogatók – tette hozzá a polgármester.

A meglévő kerékpárút felújítása is a tervek között szerepel

– Az az elképzelés, hogy Ipolytarnócot összekötik Szentkúttal és ebbe Rimóc is belekapcsolódhat. Jelenleg is sokan veszik igénybe a vendégházainkat nyaranta, sok a visszatérő vendég is. A település rendelkezik rekortán- és füves pályával, illetve sportcsarnokkal is, így a gyermekek nyaraltatására, táborokra is lehetőséget kínál a település, konyhánkon pedig a melegétel-ellátást is biztosítani tudjuk – mondta Szabó Vilmos.

A villámárvizek elleni védekezést és a közbiztonságot is megerősítik a településen. – Egy mintaprogram keretében a patakmedreket és a fő csapadékvíz-elvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. Fejlesztjük továbbá a közterületek- és az önkormányzati ingatlanok kamerarendszereit is, amelyek nagy segítséget nyújtanak a vagyon elleni bűncselekmények felderítésében is – ismertette a polgármester.

Nagy segítség az önkormányzat számára

A település vezetője az önkormányzat által létrehozott Palóc Sarok Kft. eredményeiről is beszámolt. – Egy stabil tőkeerős céggé válva, mára már képes olyan, eddig az önkormányzatot terhelő feladatok átvállalására, mint például a rimóci sport támogatása. Segítségével az egyesület egy olyan tőkeinjekciót kapott, ami hosszú időre megoldja a működési problémáit. A cégnek köszönhetően még tíz darab kazánt is vásároltunk, amelyek az önkormányzati ingatlanok fűtéskorszerűsítését szolgálják majd. A felsorolt fejlesztések összege eléri az 500 millió forintot. Ezzel az értékkel fejlődött a település az elmúlt évben, illetve teszi ezt továbbra is, hiszen vannak folyamatban lévő beruházások – emelte ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában