Viselet

2024.02.23. 18:08

Körülölelik a népi hagyományok a rimóci óvodásokat

A Rimóci Nyulacska Óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására. A pedagógusok a néptánc és a népzene mellett a tájegységre jellemző népviseletet is megismertetik a legkisebbekkel.

Lukács Zsófia

A rimóci óvodában a gyerekek közelebb kerülnek a régmúlt értékeihez is

Forrás: Beküldött fotó

Rimócon már óvodás korban megismertetik a gyerekekkel a palóc értékeket és kultúrát. Az óvodapedagógusok néphagyományőrző óvodai programokon, játékos foglalkozásokon elevenítik fel a hagyományokat a gyerekekkel és adják át tudásukat a legkisebbeknek is. 

– A népi hagyományok nem csak a kultúra őrzése miatt fontosak. Ezek az események, szokások, ünnepek abban segítenek, hogy a közösséget összetartsák. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb igencsak mókás és kellemes időtöltést is biztosít.  A hagyományőrzés beépítésével az óvodai nevelői munka érzelmileg, esztétikailag és erkölcsileg fejlődik, ezen belül a szülőföld iránti szeretetet is erősítjük a gyerekekben. Beépíthető ünnepeinkbe, hétköznapjainkba, ének-zenei foglalkozásokba, mozgásos játékokba is – ismertették a Nyulacska óvoda munkatársai, akik szerint a néphagyományőrző óvodai program lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására is.

Rimócon élnek a hagyományok

Rimóc egyik neves központja a Nógrád vármegyei palócságnak, így különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre. – Ma már egyre kevesebb tájon őrzik a népi hagyományokat, népszokásokat, és csak itt-ott hordanak még a mai napig a tájegységre jellemző népviseletet. Bár a néptánc és népzene még mindig „divatos”, mégis ezen értékeinknek az őrzése és továbbadása a mi falunkban különösen fontos, hogy a mai generáció is felfedezze, tovább éltesse azokat – fogalmaztak az óvónők.

Kiemelték, hogy Rimócon számtalan lehetőségük van arra, hogy a népi hagyományaik őrzésében a lépéseket megtegyék már kisgyermek korban. 

– Óvodánk minden dolgozója elhivatott, és örömmel vezeti be a kicsi gyermekeket a régmúlt varázslatos világába. Nemrégiben a néphagyományok hetén, egy kicsit visszarepültünk az időben. A csoportszobánk „átváltozott” tiszta szobává és régi paraszti udvarrá. Teremdíszítésre terítők, régi szőttesek, használati tárgyak, bútorok, népviseleti ruhák kerültek elő a ládafiából. Készült csutka baba, gyöngysor, népi játékokat játszottunk, néptáncoltunk. A gyerekeket fel tudtuk öltöztetni a helyi népviseletbe, mert az óvodánk rendelkezik több garnitúra ruhával – számolt be róla az intézmény.

Az óvodában a népviseletekkel is ismerkednek

Arra is kitértek, hogy a ruhatár az idei évben egy menyasszonyi koszorúval bővült, amely Holecz Jánosné Terka néni keze munkáját dicséri. A hozzátartozó kis menyasszonyi ruhát, Paluchné Percze Piroska adta kölcsön és öltöztette fel az egyik ügyes nagycsoportos óvodás kislányt.  Ezen felül kóstolhattak a gyerekek herőkét, amit Laczkó Anzelmné Bözsi néni készített.

– A hagyományőrző hetünket táncházzal zártuk, ahol a gyerekek ízelítőt kaptak, és közelről figyelhették meg kis településünk gyönyörű táncát. Vendégként Őze Jánost, a Palóc Néptáncegyüttes vezetőjét üdvözölhettük óvodánkban – tették hozzá az óvoda dolgozói.

A fiatalok a legfogékonyabbak
Kiemelték: fontos, hogy már egész fiatalon, akár hároméves kortól megismertessék a gyermekeket a népszokásokkal és hagyományokkal, a népi viselettel, tánccal, zenével, mesékkel és versekkel. Komplex tevékenység, amely magába foglalja a zene, a mozgás, a ritmus egységét, ezért kiválóan alkalmas felzárkóztatásra, illetve tehetséggondozásra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában