Nool.hu videó

2024.03.26. 17:13

Eltűntekre találhat rá Vega, a mentett kiskutya (videó)

Másfél évvel ezelőtt Komkáné Balcza Tünde salgótarjáni otthonába fogadott egy magára hagyott, legyengült kiskutyát. Ő maga sem gondolta akkor, hogy a Borsodból érkező, aprócska jövevény egyszer talán eltűnt emberek életét mentheti meg. Pedig az elmúlt időszak tréningjei egyre inkább azt bizonyítják, hogy Vegára még nagy feladatok várhatnak.

Palchuber Kinga

Komkáné Balcza Tünde és Vega a Cserhát Különleges Mentőcsoportnál tréningeznek minden szombaton

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A besztercei Tóstrand környékén találkoztunk Komkáné Balcza Tündével és tündéri kutyájával, Vegával. A helyszínen Tünde testközelből is megmutathatta, hogy miként mozog már négylábúja a mantrailing, azaz a személykeresés világában. Mire interjúnk időpontja elérkezett, az eső is eleredt, de ez cseppet sem zavarta az immár jól összeszokott párost. – Rá se ránts! Nem riadunk meg egy kis víztől, a mentőkutyás tréningek is az időjárástól függetlenül zajlanak. Soha nem lehet tudni, éles helyzetben milyen körülmények között kell útnak indulni az eltűntek kutatására! – így üdvözölt Tünde, miközben Vega labdával a szájában érkezett meg a beszélgetésre. 

Mentett kutya, mentőkutya, tréning, kutya, eltűntek
Vega igazi munkamániás, mindig várja a feladatokat. Mentőkutyaként keresheti majd az eltűnteket
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Borsodban tették az utcára pici korában

– Az egyik állatvédő társam másfél évvel ezelőtt egy icipici, fejletlen kutyának keresett ideiglenes befogadót. A fényképet látva felajánlottam, ha elhozzák a „babát” Borsod megyéből Salgótarjánba, akkor én szívesen gondját viselem addig, amíg nem talál szerető otthonra – kezdett bele a történetbe Tünde, aki állatvédőként gyakran fogad magához segítségre szoruló, gazdakereső kiskutyákat. 

Hozzátette: minden hozzákerülő négylábút próbál trükkökkel nevelgetni és szocializálni, így a borsodi jövevényt is egyből elkezdte alapvető feladatokra tanítgatni. 

– Szinte egyből fogékony volt a trükkökre, láttam a szemében egyfajta csillogást. A gazdikereső posztokat végül nem is tettem ki, egy hang belül azt súgta, hogy vele még dolgom van…

 – mesélte Tünde, azzal folytatva, hogy Vega nevét az ötödik legfényesebbnek látszó csillagról kapta. Mintha gazdája már akkor érezte volna, hogy a német juhászkutya keverék egyszer fontosabb feladatokra lesz hivatott.

Nem akarsz belőle mentőkutyát faragni?

– Herczeg Zoltánnak, a Karancs Mentőkutyás Alapítvány vezetőjének mutattam meg először a videókat, melyeken Vegát tanítom. Egyből azt mondta, akár még mentőkutyát is faraghatnék belőle – idézte fel Tünde, akinek ezzel el is ültették a bogarat a fülében. Így vett részt Tünde és Vega egy mentőkutyás workshopon, ahol a szakemberek szintén láttak potenciált a mentett négylábúban. 

Kezdetben a páros Budapesten kezdett el tréningekre járni, jelenleg pedig a Cserhát Különleges Mentőcsoport tagjaként gyakorolnak minden szombaton. Tünde szerint e csapat, Juhász Zoltán elnökkel az élen minden segítséget megad ahhoz, hogy Vega akár már jövő tavaszra hivatalosan is mentőkutya címet szerezzen. 

Mentett, mentőkutya, Vega, tréning, eltűntek
Vega és Tünde jól összeszokott páros. A négylábú számos trükköt megtanult már
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Az első pár alkalommal engem keresett, így értette meg, hogy egy szagminta alapján rá kell jönnie, hová is bújtam. Amikor ez már jól ment, akkor kezdte el a csapat többi tagját is kutatni. Most már egyre hosszabb távokat teszünk meg, folyamatosan keressük az újabb helyeket és szituációkat. Azt kell megtanulnia, hogy az út közben talált tárgyakat jól jelezze és a felkutatott személyt is elsőre felugassa. Még néha kizökken, de jó úton haladunk – avatott be Tünde a képzés részleteibe, majd feladta a hámot kutyájára, hogy bemutassák, miként zajlik mindez a valóságban. 

A kutya szaglására támaszkodnak

A vezényszó elhangzása után Vega már tudta, hogy feladata van, s az elhagyott tárgy megszimatolása után, orrát a földön tartva indult a cél felé. Bár olykor még várta gazdája biztatását, de a rábízott feladatot sikerült teljesítenie. Tünde elárulta, hogy a személykeresés során a kutya szaglására és az ösztönös kereső viselkedésére támaszkodnak. 

Sok megerősítéssel dolgoznak, ám ügyelni kell rá, hogy az eb a lehető legnagyobb önállósággal kövesse a nyomokat.

 A Cserhát Különleges Mentőcsoportnál azt is megtanulták, hogy bármely kutyából lehet mantrailer mérettől, kortól, fajtától és munkavonaltól függetlenül.

Amíg Tünde falatkákkal jutalmazta meg kedvencét, addig arra is rávilágított, hogy Vega barátságos, okos, szorgalmas, játékos, munkamániás, rendkívül érzékeny, nyitott, ugyanakkor a jutalomfalatra nagyon féltékeny. Ezután Vega azt is megmutatta, hogy a piti, a pacsi, az ül, a fekszik, az integet, a szlalom és a betakarózás is nagyon jól megy már neki. 

 

Sikeres munkakutya vizsgát tettek

– Még az arrébb van, hogy hivatalosan is kijelentsük, mentőkutya lett, de óriási büszkeség, hogy a napokban sikeres munkakutya vizsgát tettünk. Itt engedelmességi feladatokat oldottunk meg, megérte a belefektetett energia! – emelte ki Tünde, aki bár a közös edzéseken sokszor elfárad, de kutyája kitartásából ő is erőt merít.

Tünde segített egy kiskutyának talpra állni, a négylábú pedig ezt számos emberélet megmentésével hálálhatja meg a jövőben. Nevéhez hűen csillagként mutathatja az irányt olyan helyekre, ahol óriási segítségre van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában