Nool.hu podcast

2024.02.28. 19:57

Megadatott a hazatérés kegyelme: Somoskőújfaluba érkezett a Krepuska Expressz (podcast)

Somoskőújfalu vasútállomására Budapestről érkezett a Krepuska Expressz, ami tisztelgés volt az egykori neves orvosprofesszor előtt, aki jelentős szerepet játszott két, Trianonnal elcsatolt magyarországi település visszatérésében is.

Nool.hu

Somoskőújfalu vasútállomására Budapestről érkezett a Krepuska Expressz, ami tisztelgés volt az egykori neves orvosprofesszor előtt

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Éppen száz esztendeje, 1924. február 15-én a Népszövetség genfi testülete döntését követően a Csehszlovákiához csatolt Somoskő és Somoskőújfalu visszakerült Magyarországhoz.

A centenáriumi rendezvények sorát nyitotta az emlékvonat fogadása, majd domborművet avattak a somosiak, illetve tárlatokat is nyitottak a Hazatérés Házában, s találkozót szerveztek a Hazajáró műsor stábjával, végül pedig szentmisét és díszünnepséget tartottak, továbbá díszpolgári címet is adományoztak.

Somoson egész évben tudományos konferenciával és más közönségprogramokkal is ünnepelték, illetve ünneplik is még a hazatérést. A Hír FM salgótarjáni frekvenciáján a napokban elhangzott rádióműsorban a történelmi eseményről és a centenáriumi ünnepségekről szólt a szerkesztő-riporter, Tarnóczi László összeállítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában