Nool.hu videó

2024.02.17. 18:08

Száz éve példát mutatott arról Somos, hogy fontos megőrizni az összetartozás értékeit (fotók, videó)

Száz évvel ezelőtt, 1924. február 15-én tért vissza Magyarországhoz Somoskőújfalu és Somoskő. A centenáriumi rendezvénysorozat szombaton különleges programokkal fejeződött be a településen.

Gulyás Edina

A jelenlévők megkoszorúzták a Hazatérés Emlékművét

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Szentmisével vette kezdetét az ünnepség szombat délelőtt a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya-templomban, a szertartást dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspök celebrálta, majd a Petőfi Sándor Művelődési Házban beszédekkel folytatódott a rendezvény.

– Ahogy telnek az évek, egyre többet megtudunk településünk legszebb, legbensőségesebb ünnepéről, múltunk egy szeletéről. Sokan úgy tartják, hogy nem kell foglalkozni a régmúlt történéseivel, azonban úgy gondolom, hogy múltunk a legnagyobb kincsünk, amely megtanít értékelni életünk mérföldköveit. Egyúttal jelenünk és jövőnk építőköve is – fogalmazott Tábori Anita Katalin, polgármester. – A hazatérés ünnepe és hősei a mi örökségünk, amelyre vigyáznunk kell.

A hazatérés csodája ünnep

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke beszédében aláhúzta: olyan nemzeti egységet kíván most is a magyarságnak, mint ami kicsiben, itt Somoskőújfaluban és Somoskőn 1920 és 1924 között megvolt és sikerre vezetett.

– A hazatérés csodája ünnep, nem csak a kis közösségeknek, de az egész nemzet számára is – fogalmazott Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. – Ha múltunkat feladjuk, saját nemzeti önazonosságunktól fosztjuk meg magunkat. Emlékezni kell múltunkra, mert abból mindig reményt meríthetünk. A hazatérés történelmi eseménye ma a remény és a lehetőség felmutatása. Reményeink pedig erős hátszelet kapnak a kormány falufejlesztési programja által.

Rajtunk múlik, hogy milyen értékeket adunk át gyermekeinknek

Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó köszöntőjében arról beszélt: a trianoni döntéssel nemzetünket olyan trauma érte, ami keveseket sújtott a világban. 1924. február 15-én azonban a Csehszlovákiához csatolt több mint 600 ezer négyzetkilométerből tizenötöt visszakaptunk.

– Azért, hogy Somoskőújfaluban magyarul imádkozhassanak, számoljanak, szeressenek sokat tettek az itt élők. Ma is fontos tudnunk, hogy összetartozásunknak értékei vannak. Ezek pedig a hűség, a hit és a hazaszeretet – fejtette ki dr. Szili Katalin. – Fontos hinnünk abban, hogy változtatni tudunk a sorsunkon, a közösségeinket megőrizve pedig bármilyen nehézségen túllendülhetünk. Rajtunk múlik, hogy milyen értékeket adunk át gyermekeinknek. Ezért ma különösen fontos az összetartozás értékeinek a megőrzése, amiből Somoskőújfalu példát mutatott.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a napokban leplezték le a falu legújabb emléktábláját. Az Ők hárman című alkotás a határkijelölő bizottság három tagját ábrázolja, akik személyes döntésükkel lehetővé tették a település száz évvel ezelőtti hazatérését. A trióból Wilfrid Carey angol alezredes és Tánczos Gábor altábornagy már 1934 óta Somoskőújfalu díszpolgárai.

Szavazatával jelentős szerepet vállalt

A centenárium alkalmából az önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott Andó Rikicsi japán őrnagynak, aki a magyar-csehszlovák határmegállapító bizottság tagjaként szavazatával szerepet vállalt abban, hogy Somoskőújfalu sorsáról igazságos döntés született. A kitüntetést Saito Takumi, a Magyarországi Japán Nagykövetség munkatársa vette át.

Oklevelet vehettek át

A hazatérés és emlékezete Somoskőújfaluban a Nógrád Vármegyei Értéktár része, ezen elismerés odaítéléséhez nyújtott kiemelkedő munkájáért köszönő oklevelet vehetett át Angyal János, dr. Bagó József és a Somosi Kultúráért Egyesület is.

A színvonalas ünnepi műsort követően a hagyományőrző honvédek díszőrségének részvételével, ágyúszó kíséretében, Ambrus Károly tárogatóművész közreműködésével koszorúzták meg a Hazatérés Emlékművét. A nap zárásaként az ünneplő közösség a G&D Kézműves Cukrászda erre az alkalomra készített Hazatérés tortáját is megkóstolhatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában