Emlékezés

2024.02.10. 15:35

Emlékek szárnyán robogott Somoskőújfaluba a Krepuska Expressz

Krepuska Expressz érkezett a településre szombat délelőtt dr. Krepuska Géza orvosprofesszor emléke előtt tisztelegve. Emellett Somoskőújfalu, valamint Somoskő hazatérésének centenáriumát is ünnepelték az utazással.

Nagy Orsolya

Nagy örömmel fogadták az emlékvonatot Somoskőújfaluban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Különleges emlékutazást szervezett a Vasutazz Velünk! csapata és az Ipoly Erdő Zrt. szombat délelőtt. Halmai László, a Vasutazz Velünk! házigazdája portálunknak elmondta, hogy dr. Krepuska Géza unokája nagyon jó ismerőse volt, nagyon szerette őt és sokat mesélt neki Somoskőújfalu történetéről. E személyes szálak miatt, az ő emlékére indította el a nem mindennapi kezdeményezést. Az Ipoly Erdő Zrt. pedig csatlakozott a projekthez.

Óriási érdeklődés övezte az utazást

Mint Halmai László fogalmazott, összesen 270-en utaztak a vonaton és ő maga sem gondolta, hogy ekkora érdeklődés övezi majd a vonatozást, de nagy örömmel fogadta és szeretné, ha ez a kezdeményezés hagyománnyá nőné ki magát.

Hozzátette: az útnak indított vonat nem akármilyen, ugyanis négy vasúti kocsit is berendeztek és feldíszítettek. Így például emléket állítottak a Krepuska családnak, a fülgyógyászatnak, a 19. századi magyar Ruhr-vidék kálváriájának, de a mezőgazdaságnak és az erdészetnek is. 

Közösen ünnepeltek a helyiek a vasútállomáson, a helyszínt fel is díszítették
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Emellett több előadást is tartottak az utazóknak. A helyiek ünnepélyesen várták a vonatot a somoskőújfalui vasútállomáson, majd Somoskőre buszoztak az érdeklődőkkel, ahol palóc őrtüzet is gyújtottak a hazatérés centenáriumának apropóján. A láng az összetartozást jelképezte.  Az eseményen részt vett Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök is. 

A jó hírt 100 éve vasúton érkező delegáció hozta

Magyar István, a Somosi Kultúráért Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy száz évvel ezelőtt Somoskőújfalu lakosságának a jó hírt vasúton érkező delegáció hozta, és a helyiek nagy örömmel fogadták. Mindezt most reprodukálták, és csakúgy, mint száz éve, most is a lakosok közreműködésével díszítették fel a vasútállomást. Emellett zászlókkal és kisebb műsorral is készültek e jeles alkalomra a résztvevők. Zárásként pedig zászlókkal bevonultak a faluközpontba, pont mint száz évvel ezelőtt.

Pályázati forrásból valósul meg a program
Magyar István arra is kitért, hogy a Hazatérés 100 rendezvénysorozat a Magyar Falu Program civil pályázatának köszönhetően valósul meg, amelyben több helyi civil szervezet és az önkormányzat is segít. Az elkövetkezendő napokban több rendezvénnyel is készülnek majd, de egészen szeptemberig lesznek programok, így például emléktorna és kirándulás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában