Centenárium

2024.02.15. 19:55

Dombormű is idézi már a múltat, Somoskőújfalu száz éve hazatért Magyarországhoz

Domborművet avattak a településen a Hazatérés Emlékházánál csütörtök délután, hiszen száz évvel ezelőtt ezen a napon tért haza Somoskőújfalu.

Nagy Orsolya

Emlékezők. A trianoni békediktátumot módosította a határváltozás, Somoskőújfalu és Somoskő hazatérhetett

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az ünnepélyes eseményen Murányi Bálint alpolgármester elmondta, hogy Molnár Péter szobrászművész, a falu szülöttje alkotta meg a domborművet, amely mészkőből készült és három bronz portrét foglal magába kísérőszöveggel. Hozzátette: három nagyszerű ember látható az alkotáson, így Wilfrid Carey angol alezredes, a bizottság elnöke, Andó Rikicsi japán őrnagy és Tánczos Gábor altábornagy. Ők a magyar-csehszlovák határmegállapító bizottság azon tagjai, akik döntésükkel lehetővé tették, hogy a település hazatérjen az elszakítottságból.

Idén centenáriumát ünnepli a két hazatért településrész
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Talán a történelem sodrása, a véletlenek összejátszása, vagy az Isten akarata, de ez a három sors összefonódott egyetlen pontba, Somoskőújfaluba. Itt értek össze a szálak, a helyi kezdeményezésekkel, amelyet elsősorban a helyi nagybirtokos dr. Krepuska Géza orvos professzor folytatott. Fontos megemlíteni mellette Aurel Pál jogi szakértőt és Liptay B. Jenő acélgyár igazgató nevét is – fogalmazott az alpolgármester. Murányi Bálint ezt követően felidézte a történteket.

Senki sem gondolta 1920-ban, hogy kilencezer település elveszhet

Mint mondta, 1920-ban a trianoni békediktátum a települést Csehszlovákiának ítélte. 1920 nyarán senkinek nem volt arról fogalma, hogy akár örökké is tarthat ez a döntés, ahogy az azóta vissza nem tért kilencezer településnél történt.

– Kétségbeesett helyiek és az igazságtalan döntéssel szemben álló nagy emberek váratlan segítséget kaptak. Az igazságot, amely kendőzetlenül lett nyilvánvaló a határmegállapító bizottság japán és angol tagja előtt, amikor a vidéket járták. Olyan döntést hoztak, amely a háború vesztesének, Magyarországnak kedvezett. Mikor a két falu hovatartozásáról kellett ugyanis szavazni Tánczos Gábor mellett Andó Rikicsi és Wilfrid Carey is Magyarország mellett döntött. Ezt követően Carey elnöki szavazatával eldöntve a kérdést a Nagykövetek Tanácsa elé került az ügy, ahonnan a Nemzetek Szövetsége mondta ki végül a döntést, amely egyhangú volt. Somoskőújfalu és Somoskővel visszakerült hazánkhoz száz évvel ezelőtt – emelte ki az alpolgármester, aki azt kívánta, Isten adjon még sok száz évet a falunak és az elődök példamutatása adjon erőt a folytatáshoz.

Ahol mindig magyarul szólt imádság, magyar település maradhatott

Ezt követően Tábori Anita polgármester és Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke leleplezték az alkotást, amelyet Varga András esperes-plébános megáldott. A plébános úgy fogalmazott, az alkotáson látható három ember felvállalta mindazt, amit szívükben hordoztak és érveikkel alá tudtak támasztani. Egészen biztos, hogy nagyon sokan imádkoztak azért, hogy ott, ahol mindig magyarul szólt a templomban az ének és az imádság, valami módon, valahogyan és értelmes emberek segítségével ez a rész ismételten magyar legyen. Száz évvel ezelőtt pedig ez megtörtént.

A rendezvényen végül elhelyezték a megemlékezés virágait a domborműnél, valamint a résztvevők a Somosi Gyertyaláng kórus énekcsokrát hallhatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában