Nool.hu videó

2024.02.11. 12:20

Így fogadták a Krepuska Expressz érkezését a somoskőújfalui állomáson (videó)

Különleges emlékutazásra hívta az érdeklődőket Somoskőújfaluba a Vasutazz Velünk! csapata és az Ipoly Erdő Zrt. szombaton. A Krepuska Expressz érkezését nagy izgalommal várták a helyiek. Videónkon megtekinthetitek, hogyan futott be a vonat a településre.

Nool.hu

Műsorral is készültek a vonat érkezésére Somoskőújfaluban

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az utazás egyrészt főhajtás volt dr. Krepuska Géza orvosprofesszor emléke előtt, de Somoskőújfalu és Somoskő hazatérésének centenáriumát is ünnepelték a résztvevők.  Mint arról beszámoltunk: a Krepuska Expresszen négy vasúti kocsit is berendeztek és feldíszítettek, így emléket állítottak a Krepuska családnak, a fülgyógyászatnak, a 19. századi magyar Ruhr-vidék kálváriájának, de a mezőgazdaságnak és az erdészetnek is.  Emellett több előadást is hallhattak az utazók. 

Száz évvel ezelőtt Somoskőújfalu lakosságának a hazatérés jó hírt vasúton érkező delegáció vitte, melyet a szombati eseményen reprodukálták. S csakúgy, mint száz éve, most is a lakosok közreműködésével díszítették fel a vasútállomást. A vonat érkezésre pedig zászlókat lengettek és kisebb műsorral is készültek, majd bevonultak a faluközpontba ünnepelni. 

Videónkon megtekintheted, hogyan érkezett meg a vonat Somoskőújfaluba:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában