Volán-sztrájk

2024.01.28. 17:28

Nyolcszáz helyközi és száznál is több helyi buszjárat maradhat ki Nógrádban hétfőn

Hétfőn folytatódik a buszsofőrök kétnapos sztrájkja. A munkabeszüntetés második napján, azaz január 29-én mind a helyi, mind pedig a helyközi járatok kimaradására számítaniuk kell szűkebb hazánkban az utasoknak.

Veres Edina

A sofőrök szakszervezete és tulajdonos között még mindig nem született megállapodás

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A tavaly decemberi sztrájk után január 28-ra és 29-re újabb kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). A Volánbusz Zrt. honlapján elérhető tájékoztatás szerint a munkabeszüntetés második napján, azaz hétfőn szűkebb hazánkban összesen 800 helyközi járat, illetve több mint 100 helyi járat nem közlekedik majd várhatóan. Ennek fényében tehát a hét első napján is ajánlott indulás előtt áttekinteni az aktuális menetrendet mindenkinek, aki Nógrád vármegyében helyközi vagy éppen helyi járattal szeretne utazni.

A sztrájkban a Salgótarján és a szűkebb hazánk többi városa – Balassagyarmat, Bátonyterenye, Pásztó, Rétság és Szécsény – között közlekedő vonlak tekintetében több járat érintett. Emellett az utasoknak a vármegyeszékhely autóbusz-állomásáról például Budapestre, Egerbe, Miskolcra és Gyöngyösre tartó buszok esetében is számítaniuk kell kimaradó járatokra. Ugyanez igaz továbbá a Balassagyarmat-Újpest-Városkapu, a Balassagyarmat-Hatvan, a Vác-Rétság, valamint a Pásztó-Budapest vonalak esetében is. A munkabeszüntetés miatti helyzet a kisebb, nógrádi településekről – például Bujákról, Bérről, Palotásról, Erdőtarcsáról és Erdőkürtről – a fővárosba tartó járatokat is érinti majd feltehetően. Emellett pedig a kisebb vármegyei községek és falvak között közlekedő vonalak esetében is érdemes lesz az utasoknak a megszokottnál nagyobb alapossággal átolvasni a menetrendet.

Hétfőn már a helyi járatok esetében is számítani kell kimaradó járatokra

A vasárnapi sztrájkkal ellentétben a január 29-re, hétfőre tervezett munkabeszüntetés már a vármegyénkben közlekedő helyi járatokra is kiterjed. A Volánbusz Zrt. honlapjának tájékoztatása szerint Salgótarjánban 88, míg Balassagyarmaton 13, illetve –  arról korábban portálunk már beszámolt – Bátonyterenyén 11 helyi közforgalmú menetrend szerinti buszra várhatnak majd nagy valószínűséggel hiába az utasok. A nógrádi utazóközönség itt tájékozódhat a részletekről.

A honlapon elérhető közleményből ugyanakkor az is kiderült, hogy a Volánbusz a január 28-ra és a 29-re meghirdetett munkabeszüntetés időtartama alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően. Mint írták: amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik.

Emellett a Volánbusz Zrt. portálunkhoz eljuttatott tájékoztatásában úgy fogalmazott: a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-START nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján. A Volánbusz javasolja, hogy aki teheti, január 29-én is inkább vonattal induljon útnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában