Volán-sztrájk

2024.01.27. 20:29

Száznál is több járat maradhat ki vasárnap Nógrádban a buszvezetők újabb sztrájkja miatt

Ismét kétnapos sztrájkot tartanak a buszsofőrök, amely megmozdulás szűkebb hazánk tömegközlekedésére is hatással lesz. A munkabeszüntetés első napján, azaz január 28-án, vasárnap Nógrád vármegyét érintően várhatóan több mint száz járat marad majd ki.

Veres Edina

A sofőrök szakszervezete és tulajdonos között még mindig nem született megállapodás

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A tavaly decemberi sztrájk után január 28-ra és 29-re ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). A Volánbusz Zrt. honlapján elérhető tájékoztatás szerint a vasárnapi munkabeszüntetés miatt szűkebb hazánkban összesen 114 helyközi járat nem közlekedik majd várhatóan. Ennek következtében indulás előtt érdemes ellenőrizni a menetrendet mindazoknak, akik Nógrád vármegyében terveznek helyközi járatokkal utazni a hét utolsó napján.

A munkabeszüntetés szűkebb hazánk tekintetében a legtöbb – összesen tíz – járatot a Salgótarján autóbusz-állomás és a Budapest, Stadion megállóhelyek között közlekedő vonalon érinti. A visszaút esetében négy járat kimaradására lehet számítani. Több olyan buszra is hiába várhatnak az utasok, amelyek Érsekvadkertről, Balassagyarmatról, Szécsényből vagy éppen Salgótarjánból közlekednek Újpest-Városkapuig vagy vissza. A sztrájk érinti továbbá a Balassagyarmat-Hatvan, a Rétság-Vác, a Salgótarján-Szécsény, illetve a Salgótarján-Balassagyarmat vonalakat is. Mindemellett több, kisebb települést érintő helyközi járat kimaradásával is számolniuk kell az utasoknak. Ugyanakkor vasárnap a helyi járatok szűkebb hazánkban a megszokott rend szerint közlekednek majd.

A honlapon elérhető közleményből az is kiderült továbbá, hogy a Volánbusz a január 28-ra és a 29-re meghirdetett munkabeszüntetés időtartama alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően. Mint írták: amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik majd. Az utasok itt tájékozódhatnak a részletekről.

Már kétszer is tárgyalóasztalhoz ültek

A Volánbusz Zrt. portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a MÁV-Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. „Az érdekképviseletek többsége – a reálbér értékének a megőrzését biztosító garanciák esetén – elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is”– olvasható a közleményben, amelyből az is kiderült, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet viszont eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, emiatt hirdette meg az újabb, kétnapos sztrájkot.

A tájékoztatásban a Volánbusz Zrt. úgy fogalmazott: a közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában