Nool.hu videó

2024.01.20. 11:25

Fülöp Attila: Madách Imre 160 év távlatából azt üzeni, hogy a család fontosabb, mint valaha (videó)

Mint arról már beszámoltunk: Nógrád Vármegye Önkormányzata Balassagyarmat önkormányzatával és a Madách Imre Városi Könyvtárral közösen az író születésének 201. évfordulója alkalmából vármegyei Madách-ünnepséget rendezett pénteken Balassagyarmaton. Az eseményen beszédet mondott Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár is.

Lászlók Judit

Fülöp Attila (középen) hangsúlyozta: keveseknek adatik meg, hogy írói munkásságuk olyan markáns hatást váltson ki évszázadokkal később is, mint Madáché

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Az ünnepség koszorúzással kezdődött a Civitas Fortissima téri Madách-szobornál. Ezt követően pedig a Madách Imre Városi Könyvtárban kiállításmegnyitó és könyvbemutató várta az érdeklődőket. Id. Telek Zoltán festőművész tárlatát ifj. Telek Zoltán nyitotta meg az intézmény galériájában. Ezt követően Nógrád Vármegye Önkormányzatának kiadványát, a Madách 200 című könyvet a szerkesztő, dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő, egyetemi docens mutatta be a jelenlévőknek.

Mindezek után pedig kezdetét vette a Madách-ünnepség a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében. A rendezvényen először szűkebb hazánk imázsfilmjét vetítették le, amely a Találkozunk Nógrádban címet viseli.

Ezt követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ebben hangsúlyozta, hogy Madách Imre látnok volt, hiszen 1861-ben megjósolta a kommunizmus, a globalizmus és a mai progresszív liberalizmus összes abszurd őrületét. Ezután Zolnyánszki Zsolt galériavezetővel és Frankó Viktóriával, a balassagyarmati kulturális bizottság elnökével közösen átadták a Horváth Endre-díjat. Ezt az elismerést id. Telek Zoltán festőművész érdemelte ki idén, aki azonban nem tudott részt venni az eseményen, így a díjat fia, ifj. Telek Zoltán vette át.

A Csesztvéről elszármazott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a tavalyi vármegyenapon nem tudott jelen lenni, így a Nógrád Vármegye Díszpolgára kitüntetést most adta át neki Barna János, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Hatvan éve alapították a Nógrád vármegyei Madách-díjat

Az eseményen a következőkben Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében Madách Imre és „Az ember tragédiája” méltatása mellett kiemelte: a Madách-ünnepség mára már egy kulturális közösségi nappá vált a térségben.

Ezután Fülöp Attila mondott ünnepi beszédet, amelyben felidézte, hogy idén ünnepli hatvanadik évfordulóját a Nógrád vármegyei Madách-díj. Mindez pedig annak a tanú jele, hogy Nógrádban hűségesen őrzik, védik és terjesztik Madách munkásságát. Hangsúlyozta továbbá: ezen elismerésben részesülők között már vannak költők, akadémikusok, festőművészek, muzeológusok vagy éppen könyvtárosok is.

– Keveseknek adatik meg, hogy írói munkásságuk olyan markáns hatást váltson ki évszázadokkal később is, mint Madáché. „Az ember tragédiája” azért izgalmas, mert a mindenkor legfontosabb kérdéseit feszegeti: az eszmék keletkezésének, elavulásának és az új eszmék keletkezésének a körforgását, az emberiség nagy történelmi körképét, a létezés értelmét. „Az ember tragédiája” Katona József Bánk Bánja mellett nemzeti irodalmunk legnagyobb drámai alkotása. Több mint 160 esztendeje vetette a sorokat papapírra Madách Imre, alig negyven évesen, ám mindössze két évvel a halála előtt – mondta Fülöp Attila, aki szerint a világban tapasztalható lelki, szellemi, gazdasági és politikai válságok egyre mélyülnek, és az a társadalom, amely nem tiszteli a közösséget, nem őrzi a hagyományait, értékeit, pusztulásra van ítélve.

Tudunk és merünk is emlékezni nagyjainkra

– Van-e okunk mégis mindezek ellenére bizakodni? Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ma Magyarországon tudunk és merünk emlékezni nagyjainkra. Most, amikor körülnézek Balassagyarmaton, olyan embereket és egy olyan közösséget látok, akik tisztelik a hagyományaikat, az ősöket. Tisztelik Madách Imrét, akit élete, munkája Nógrád vármegyéhez kötött – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: Madách Imre 160 év távlatából azt üzeni nekünk, mai magyaroknak, hogy a család fontosabb szerepet tölt be, mint valaha: minden gyermek, amelyik megszületik, reményt ad a fennmaradásra, a gyarapodásra, arra, hogy száz év múlva is lesz, aki itt áll majd és emlékezik még. 

Mindezek után pedig Previz-Dénes Diána ismertette a Madách Imre-emlékév eredményeit. Ezt követően az ünnepségen bemutatták a Barlay Tamás és Kis-Tóth Zalán által rendezett, a Nógrád vármegyei önkormányzat megbízásából készített „Egy nógrádi próféta – Madách és „Az ember tragédiája” című filmet, amelynek az ismeretterjesztés mellett az még a legfőbb célja, hogy digitális iskolai tananyagként szolgálja a köznevelést.

Választhatjuk az igaz ember útját

A rendezvény végéhez közeledve pedig Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Ebben kiemelte, hogy a vármegyei identitáserősítő programjaik keretében a Madách bicentenárium alkalmából buszos kirándulásokat szerveztek az író nyomában. Mint mondta: több száz nógrádi ember a balassagyarmati Palóc Múzeum lélekemelő kiállításának a megtekintése után, így jutott el Csesztvére, a Madách Imre Emlékházba. A beszéde végén pedig hangsúlyozta: most is történelmi időket élünk és most is választás elé vagyunk állítva. Azonban Madáchot megértve, elfogadva választhatjuk az igaz ember útját. 

Az ünnepséget végül Nógrád vármegye Madách-díjának átadásával zárták, amelyet ezúttal a nemzetközi hírű és elismertségű Nógrádi Gergely, operaénekes, kántor, író és újságíró, valamint a Balassi Bálint Megyei Könyvtár képviseletében Molnár Éva intézményvezető vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában