Ünnepség

2024.01.19. 20:27

Nógrádi Gergely és a salgótarjáni könyvtár érdemelte ki idén a Madách-díjat (fotók)

Nógrád Vármegye Önkormányzata Balassagyarmat önkormányzatával és a Madách Imre Városi Könyvtárral közösen az író születésének 201. évfordulója alkalmából vármegyei Madách-ünnepséget rendezett péntek délután Balassagyarmaton. Ezen alkalomból Nógrád vármegye Madách-díját a nemzetközi hírű és elismertségű Nógrádi Gergely, operaénekes, kántor, író és újságíró, valamint a Balassi Bálint Megyei Könyvtár vehette át.

Lászlók Judit

Díjakat is átadtak a Madách-ünnepségen

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Az ünnepség koszorúzással kezdődött a Civitas Fortissima téri Madách-szobornál. Ezt követően pedig a Madách Imre Városi Könyvtárban kiállításmegnyitó és könyvbemutató várta az érdeklődőket. Id. Telek Zoltán festőművész tárlatát ifj. Telek Zoltán nyitotta meg az intézmény galériájában. Ezt követően Nógrád Vármegye Önkormányzatának kiadványát, a Madách 200 című könyvet a szerkesztő, dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő, egyetemi docens mutatta be a jelenlévőknek.

Mindezek után pedig kezdetét vette a Madách-ünnepség a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében. Először szűkebb hazánk imázsfilmjét vetítették le, amely a Találkozunk Nógrádban címet viseli.

Ezt követően Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Zolnyánszki Zsolt galériavezetővel és Frankó Viktóriával, a balassagyarmati kulturális bizottság elnökével közösen átadták a Horváth Endre-díjat. Ezt az elismerést id. Telek Zoltán festőművész érdemelte ki idén, aki azonban nem tudott részt venni az eseményen, így a díjat fia, ifj. Telek Zoltán vette át.

A Csesztvéről elszármazott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a tavalyi vármegyenapon nem tudott jelen lenni, így a Nógrád Vármegye Díszpolgára kitüntetést most adta át neki Barna János, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Az eseményen a következőkben Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd Fülöp Attila mondott ünnepi beszédet. Mindezek után pedig Previz-Dénes Diána ismertette a Madách Imre-emlékév eredményeit.
Majd az ünnepségen Kis-Tóth Zalán társtrendező ajánlotta „Egy nógrádi próféta – Madách és Az ember tragédiája” című filmet a résztvevők figyelmébe, amelyet le is vetítettek a jelenlévőknek.

A rendezvény végéhez közeledve pedig Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

Az ünnepséget végül Nógrád vármegye Madách-díjának átadásával zárták, amelyet ezúttal a nemzetközi hírű és elismertségű Nógrádi Gergely, operaénekes, kántor, író és újságíró, valamint a Balassi Bálint Megyei Könyvtár képviseletében Molnár Éva intézményvezető vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában