Nool.hu videó

2023.12.30. 19:23

Így bulizz, tűzijátékozz biztonságosan Nógrádban! (videó)

Annak érdekében, hogy ne a tűzoltókkal töltsük az év utolsó éjszakáját érdemes körültekintően eljárni, ha tűzijátékkal szeretnénk búcsúztatni az óévet. A felelős gazdik négylábú társaik biztonságára is odafigyelnek.

Gulyás Edina

– Annak érdekében, hogy elkerüljük a tragédiát, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni bizonyos dolgokra. Soha ne aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból” szerezzük be az eszközöket, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak – fogalmazott Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

– A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem országszerte, így szűkebb hazánkban is ellenőriz. Ezek kapcsán jellemzően nem szoktak szabálytalanságot találni kollégáim.

Hozzátette: a megvásárolt tűzijátékot semmiképp ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul ugyanis, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű. Azokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá.

Szélben ne használjuk!

– Magától értetődik, mégis ki kell hangsúlyozni, hogy ha erős a szél ne tűzijátékozzunk. Soha ne irányítsuk azt emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől – hangsúlyozta Kapás Márton, aki arra is kitért: – Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak azok kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg a szemetesek és az azokhoz közel álló autók, épületek.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy szűkebb hazánkban az elmúlt években szerencsére nem történt tűzijátékokhoz kapcsolódó káreset. Szilveszter éjjel, az év többi napjához hasonlóan, Nógrád vármegyében 46 tűzoltó van készenlétben 14 járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában