Sajtótájékoztató

2023.12.19. 17:17

Fenyvesi Gábor: Szétaprózottak és öncélúak a fejlesztési tervek Salgótarjánban

A legutóbbi közgyűlésen történteket foglalta össze röviden, illetve baloldali képviselőtársát is nyugalomra intette kedden, egy sajtótájékoztató keretében Fenyvesi Gábor salgótarjáni önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke. A fontosabb témák között kiemelte a TOP Plusz támogatási kérelmekkel kapcsolatos ellenvetéseiket, illetve a helyi esélyteremtési programhoz fűződő észrevételeiket.

Veres Edina

Fenyvesi Gábor több témát is érintett

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A legutóbbi közgyűlésen tárgyalt napirendi pontok közül kettővel kapcsolatban foglalt állást a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója a kedden tartott sajtótájékoztató során. Fenyvesi Gábor salgótarjáni önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke először a TOP Plusz támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatos önkormányzati döntésről ejtett szót.

– Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy szerintünk most is problémák vannak a hangsúlyokkal. A fejlesztéseket szétaprózottnak ítéljük, nem arányos az elosztásuk, mint ahogy eddig sem. Ezek a fejlesztések megint öncélúak, minden városfejlesztési stratégiát nélkülöznek

 – hangsúlyozta a Fidesz salgótarjáni frakciójának vezetője, arra is rámutatva: nem gondolja, hogy például a Gorkij központjának újragondolására elég lenne 600-700 millió forint.

– Nem tudok egyetérteni Molnár Károly önkormányzati képviselő, a baloldali frakció vezetőjének, az MSZP városi elnökének, a piac igazgatójának azon kijelentésével, hogy a TOP Pluszból próbálják pótolni az elszalasztott Modern Városok Program fejlesztéseit. Hangsúlyozom, hogy egy milliárd forintot kaptak arra, hogy előkészítsék a Modern Városok Programot, mégsem sikerült egyetlen forint támogatást sem lehívni abból – mutatott rá Fenyvesi Gábor azt is hozzátéve: ez a lehetőség elúszott, és nem valószínű, hogy újra szembejön a várossal.

Minősíthetetlen hozzászólás

A Fidesz-KDNP városi elnöke ezután arról beszélt, hogy a költségvetés módosításából ki lehet olvasni, hogy a Modern Városok Programra fel nem használt, nagyságrendileg 100 millió forintot elérő előleget vissza kell fizetni a város költségvetéséből, ergo: ezek a pénzek sem maradnak itt. Mint fogalmazott: a Modern Városok Programot hagyta elúszni a baloldali városvezetés az elmúlt években, hiszen ezt a szerződést a miniszterelnökkel nem most kötötték meg, de ez idő alatt semmit nem tudtak felmutatni.

Fenyvesi Gábor ezután az ezt megelőző közgyűlés egyik momentumára reagált, mondván: ugyan azon nem tudott részt venni, de visszanézte azt. Véleménye szerint ott Molnár Károly hozzászólása minősíthetetlen volt.

– Szeretném innen is nyugalomra inteni baloldali képviselőtársam. A botrányos piacfelújítás, az elbukott Bányamanó Múzeum, ahol egy milliárd forintot veszített a város, illetve a bebukott Modern Városok Program mellett, ahol több tízmilliárd forintot bukott a város, talán nagyobb szerénységgel és halkabban kellene megnyilvánulni a közgyűlésen. Nem szeretném, ha itt is azt a stílust vezetnék be, mint amit a Parlamentben folytatnak

 – adott hangot véleményének a Fidesz salgótarjáni frakciójának elnöke.

Nem a szegregátumok bebetonozása jelenti Salgótarján jövőjét

Fenyvesi Gábor ezután a másodikként kiemelt napirendi pontot, azaz a salgótarjáni önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Program 2023-2028 című dokumentum elfogadását vette „górcső alá”. Azzal kapcsolatban kifejtette, hogy a program tárgyalása kapcsán a képviselőtársa, a Demokratikus Koalíciót képviselő Czene Gyula nagyjából le is vonta a baloldali városvezetés regnálásának elmúlt 10 éves eredményét. Fenyvesi Gábor a sajtótájékoztatón szóról szóra idézte a képviselőtársa által elmondottakat, amely szerint: „10 százalék a különbség az elvándorlók és a betelepülők között. Többen annak az elvándorlók (…) akik elvándorolnak képzett emberek, akik viszont betelepülnek, azok viszont sok hátrányos helyzetű embere. Furcsa dolgoknak lehetünk tanúi”

– Ezt kiegészítve csak annyit mondanék, hogy Salgótarjánnak nem a szegregátumok bebetonozása a jövő. Nem a Salgó úti és a Forgách-telepi kolóniák felújítása lett volna a célravezető a szociális városrehabilitáción belül – reagált Czene Gyula gondolataira a Fidesz salgótarjáni frakciójának vezetője, aki emellett azt is kiemelte, hogy ezekben a kérdésekben stratégiai fordulatra lesz szükség a jövőben.

Fenyvesi Gábor végezetül mindenképpen fontosnak tartotta elmondani, hogy nehéz év áll mögöttük.

– A szomszédban dúló háború, a Covid-járvány elhúzódó hatásai, az energiaárak mind éreztetik hatásukat Salgótarjánban is. Emellett pedig arról se feledkezzünk meg, hogy nekünk ráadásul baloldali városvezetésünk van – fogalmazott a Fidesz-KDNP salgótarjáni elnöke, aki zárásként reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezeket a problémákat mind orvosolni tudják majd a 2024-es esztendőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában