Nool.hu videó

2023.11.27. 13:56

Salgótarján két jelentős útszakaszát újították fel a Közút szakemberei (videó)

Ünnepélyesen is átadta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Rákóczi út egyik felújított szakaszát, valamint a Somlyóbányára vezető korszerűsített bekötő utat is hétfőn.

Nagy Orsolya

Több szakaszon megújult az úttest

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója úgy fogalmazott, hogy a gépjárművel való közlekedés gerincét a 21-es főúton kívül, a Zagyvapálfalva-Salgótarján összekötő út adja, amelynek 890 méteres szakasza újult meg.

– Javult a közlekedés helyzete a felújítással. Egy megromlott burkolat nem csupán a gépjárművekben tehet kárt, de nagy mértékben hozzájárul a közlekedés okozta zaj- és rezgésterheléshez is – mondta Lehel Zoltán.

Hozzátette: több kritikát is kaptak, hogy miért csak ekkora szakaszt korszerűsítettek. Van egy költségkalkuláció a Rákóczi út teljes felújítására, amely szerint több mint ötmilliárd forintba kerülne a munka. Ebben benne van a közmű, a járda és a parkoló rendbetétele is. Erre azonban eddig nem mutatkozott forrás, így a jelenlegi felújítást saját forrásból finanszírozta a Közút a megyeszékhely közlekedési körülményeinek javítása érdekében.

Somlyóbánya felé is simábban gurulhatnak a közlekedők

A somlyóbányai bekötő út felújításával kapcsolatban az igazgató kiemelte, a mindennapos iskolába és munkába járás, valamint az idősebb generáció eljutása a városba is kizárólag ezen az úton lehetséges.

– Különösen nagy öröm számomra, hogy sikerült elvégezni az útszakasz felújítását is a közelmúltban. A munkálatok során közel két kilométer kapott új köntöst és 1289 tonna aszfaltot dolgoztak be, biztonságosabbá téve ezzel a korábbi leromlott állapotú utat. Remélem, hogy az elkészült felújítás megkönnyíti a Somlyóbánya településrészen élők mindennapjait és hozzájárul ahhoz, hogy a természeti értékek is vonzóbbá válnak a kirándulók számára a komfortosabb megközelítés biztosításával – fejtette ki Lehel Zoltán.

Folytatódnak a beruházások

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, folytatni fogják az útfelújításokat szerte a megyében. A Rákóczi út felújításával kapcsolatban kiemelte, hogy jövőre folytatják a tervek szerint a forgalmas útszakasznak a felújítását. Az országgyűlési képviselő kitért Bátonyterenye elkerülő útszakaszára is, ahol ütemezetten haladnak a munkálatokkal és várhatóan jövő év tavaszára készen is lesznek.

Becsó Zsolt arról is beszámolt, hogy a Magyar Falu Programnak és a TOP, TOP Plusz beruházásoknak köszönhetően egyébként több településen zajlottak és jelenleg is zajlanak útfelújítások. Kifejette: Somlyóbányán katasztrofális útviszonyok voltak, nagyon régi kérést teljesítettek azzal, hogy megújult a bekötő út. A közlekedési feltételek tekintetében egy jelentős előrelépést értek el.

A képviselő bízik benne, hogy a meglévő szürke területeket rendbe tudják tenni a jövőben, s hogy az útfelújítási programba szinte minden városrészt betudnak majd vonni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában