Beruházás

2023.09.23. 18:57

Várja a Közút, hogy a tarjáni önkormányzat is hozzátegyen valamit a Rákóczi úti felújításhoz

Bár a városvezetés igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy elintézte, valójában nem a helyi önkormányzatnak köszönhetően újul meg Salgótarján forgalmas útszakasza. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját forrásból valósítja meg a fejlesztést, amelyet már tavaly elindított.

Nagy Orsolya

Szeptember 18-án, hétfőn elkezdődhettek a munkálatok

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról korábban beszámoltunk, megújul a Rákóczi út egy része a megyeszékhelyen, valamint modernebbé válik a Somlyóra vezető út is. A téma nagy visszhangot váltott ki Salgótarjánban, a baloldali városvezetés ugyanis a saját sikerének tartja, hogy elkezdődtek a munkálatok, az igazság azonban az, hogy a jelek szerint vajmi kevés közük van az előre eltervezett és gondosan előkészített beruházás megvalósulásához. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója ugyanakkor emlékeztet: az önkormányzatnak is lenne teendője a terület megújulása kapcsán. 

Sérelmezte, hogy nem kapott meghívót 

 Fekete Zsolt polgármester (MSZP) a múlt hét elején a közösségi oldalán úgy fogalmazott: sikerült elérniük, hogy felújítsa az érintett szakaszokat az állami közútkezelő cég. 

„Több tekintetben különösen örülünk ennek az eredménynek! Leginkább azért, mert rengeteg salgótarjánit érint, nagyon fontos útberuházások történnek meg ezzel! Másrészt pedig a rendszeres megkereséseinket, a salgótarjániak kérését, illetve annak egy részét végre figyelembe vette a közútkezelő” – írta bejegyzésében Fekete Zsolt.

A városvezető sérelmezte továbbá, hogy a napokban tartott sajtótájékoztatón a közútkezelő megyei vezetője mellett Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is jelen volt, az önkormányzatot azonban nem hívták meg.

Komoly szakmai előkészítés van a háttérben 

 A munkaterület átadásáról portálunk is tudósított, az esemény bárki számára nyilvános volt. Becsó Zsolt a felújítás helyszínén úgy fogalmazott, hogy ez a beruházás egy hosszabb távú fejlesztési folyamatnak az első lépése, de reméli, néhány hónapon belül megvalósul majd egy másik beruházás is, amely a Tesco-hídtól egészen az OMV benzinkútig történő útszakasz felújítása lesz. 

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a téma, valamint a közösségi médiában megjelent információk és vélemények kapcsán elmondta, hogyan is történik pontosan a Közútnál az utak felújításának az ütemezése. 

– Először is a magasan képzett, műszakilag felkészült kollégáim az utak forgalomnagysága és a hálózatban betöltött szerepe alapján egy megyei, priorizált beavatkozási listát állítanak össze. Nevezzük ezt menünek. A listán szereplő, felújításra váró feladatokhoz forrásokat rendelünk. A magyar forrás lehet központi, megyei feladattervi, Magyar Falu Program és egyéb más is. Ezt követően feltárjuk a lehetséges egyéb pályázati lehetőségeket, majd ezek figyelembevételével fogyasztjuk az úgynevezett étlapon szereplő tervezett munkákat. Felmérés, tervezés, közbeszerzés, kivitelezés. Ezt az utat járja be az összes projekt – foglalta össze Lehel Zoltán.

 A városnak kellene kezelni a Rákóczi utat 

 Az igazgató a konkrét útszakasz kapcsán megosztotta: a salgótarjáni Rákóczi útnak már a 2007-es esztendő, azaz a 21-es főúti tehermentesítő elkészülte után városi kezelésébe kellett volna kerülnie, de ez akkor elmaradt. 

– Jómagam a 2020. évi ide kerülésem óta ismerem a problémát. Készítettünk egy úgynevezett fapados és egy Rolls Royce-verziót is a kezelésére. Előbbi egy egyszerű felújítást tartalmaz, amely az aszfaltozást, a szegélyek rendbetételét, az aknafedlapok szintbe emelését és a buszöblök felújítását jelenti. Ez mai áron 3,2 milliárd forint, amely duplája az éves költségvetésünknek, amelyből üzemeltetjük és karbantartjuk a 972 kilométeres megyei utat, valamint ebből kapja a fizetését a 162 kollégám is – emelte ki az igazgató. 

Mint mondta: a második verzió teljes körű útfelújítás jelent, ami a közművek cseréjét, a teljes pályaszerkezet újjáépítését, a járda, a zöldfelület, valamint a parkoló építését foglalja magába. Ez a „faltól falig” építés 5,2 milliárd forintot jelentene, amelyben az önkormányzatnak és a közműtulajdonosoknak rengeteg feladatuk lenne, és persze a maguk forrásait is hozzá kellene tenniük. 

 Az önkormányzatnak is lenne dolga vele… 

 Az igazgató hangsúlyozta, hogy az idei, 890 méter hosszan megvalósuló útfelújítást még tavaly előkészítették, és indulni szerettek volna vele a korábban megvalósult három buszöböl és a megyeháza előtti felújítás követően. A forrás meg is volt rá, de a hirtelen hidegre fordult időjárás akkor megakadályozta a kivitelezést. Idén viszont „a csillagok állása” mindenben kedvezett, ezért szeptember 18-án elindulhatott a munka. 

Lehel Zoltán úgy fogalmazott: várják Salgótarján önkormányzatától, hogy a saját feladatukat, így a járda, a parkoló és a zöldfelület rendbetételét hozzátegye a felújítás sikeréhez, majd vegyék át azt üzemeltetésre. Hozzátette: az útnak nincs színe, az vagy rossz, vagy jó. Ha rossz, akkor fel kell újítani, ha pedig jó, akkor karban kell tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában