Allergia

2024.04.28. 08:19

Pollenterhelés: Nógrád-szerte emelkedik

A melegedés hatására a hétvégén, valamint a következő hét elején fokozatosan emelkedik a pollenterhelés a levegőben országszerte, így szűkebb hazánkban is.

Nagy Orsolya

A fák pollenjére érzékenyek készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére

Forrás: Pixabay

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ a napi pollenjelentésében beszámolt, napról napra növekszik majd a pollenterhelés. Hozzátették: a tölgy, a fenyőfélék, az eperfafélék, a kőris, valamint a platán pollenkoncentrációja országosan az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A központ arra is kitért, hogy alacsony koncentrációban a fák közül jelen van még a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, a vadgesztenye, a bodza, a fűz, a komlógyertyán, a bükk és az ostorfa virágpora. Ezek azonban fokozatosan csökkennek.

Az is kiderült a pollenjelentésből, hogy az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja jellemzően alacsony, azonban az elkövetkező időszakban fokozatosan emelkedik, és egyre több helyen érheti el a tüneteket okozó közepes szintet. Alacsony koncentrációban jelen van továbbá a levegőben a csalánfélék, de már a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, és az útifű pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma egyelőre alacsony.

Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász korábban elmondta, hogy az allergia egy elterjedt népbetegség, ami a szervezet túlzott védekező reakciója olyan anyagokkal szemben, amelyek normális körülmények között nem okoznának semmilyen problémát. A szakember kifejtette: manapság egyre többen keresik őt fel allergiás tünetekkel, és az a tapasztalja, hogy fiatalabbakat is érint már. A tünetek közé sorolható például a szemviszketés, az orrfolyás és a tüsszögés is, amelyek ellen nem árt védekezni az arra érzékenyeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában