Nool.hu videó

2023.11.17. 16:38

A hegesztőrobotokkal is megismerkedhettek a diákok a salgótarjáni középiskolában (fotók, videó)

A hegesztéstechnika felsőfokával ismerkedhettek meg a diákok, illetve a megjelent cégek képviselői a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Az oktatási intézmény adott otthont csütörtökön a REHM Hegesztéstechnika Kft. roadshow-ja soron következő állomásának, ahol az érdeklődők előbb egy előadáson, majd egy bemutatón vehettek részt.

Veres Edina

A hegesztéstechnika felsőfokával ismerkedhettek meg a diákok

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Modern hegesztéstechnikai eljárásokkal ismerkedhettek meg csütörtökön a diákok és a látogatók a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Fekete Zsoltné, az oktatási intézmény vezetője portálunk érdeklődésére kifejtette: örült a hírnek, hogy az iskolájuk biztosíthat helyszínt a fent nevezett cég országos bemutató roadshow-ja harmadik állomásának. Az igazgató úgy fogalmazott: a program lehetőséget biztosított a gyerekeknek arra, hogy megismerjék azokat a technikákat és technológiákat, amelyeket az iskola még nem tud prezentálni. Ezáltal a fiatalok egy hasznos és érdekes ismeretanyaggal gazdagodhattak.

– Úgy gondolom, hogy a vállalkozás által bemutatott robottechnika mindenképpen hasznos tanulóinknak, hiszen később, amikor hegesztőként elhelyezkednek majd, akkor számukra mindez már nem lesz idegen. Ez már csak azért is fontos, mivel könnyen elképzelhető, hogy mire ők végeznek a tanulmányaikkal, addigra a szakembereknek már a hétköznapokban is ezzel a technológiával kell majd dolgozniuk – mutatott rá az igazgató, aki azt is kiemelte, hogy a robotika egyre inkább jelen lesz, illetve már jelen is van a világunkban, így a diákjaiknak feltehetően már nélkülözhetetlenek lesznek az ilyen irányú ismeretek. Mint mondta: a robot nem magában dolgozik, az irányításukhoz szükség van a jó, hozzáértő szakemberekre.

„ A robotok és az automatizálás már nem a jövő, hanem a jelenünk része”

A délelőtti előadást követően a résztvevő tanulók, valamint a programon megjelent cégek képviselői átvonultak a Borbély hegesztőműhelyébe. Az egyik helyiségben az érdeklődők az alumínium, a szénacél és a rozsdamentes acél hegesztést vehették szemügyre – a pajzsokon keresztül – testközelből. A megjelentek a másik teremben két hegesztőfelszereléssel ellátott kollaboratív robottal ismerkedhettek meg a cég munkatársainak a segítségével. A bemutató során a Megmeet vállalat által gyártott eszközöké volt elsősorban a főszerep, hiszen a roadshow célja, hogy ezeket termékeket minél szélesebb körben megismerhessék mind az ágazatban már dolgozó, mind pedig a leendő szakemberek.

A REHM Hegesztéstechnika Kft. dolgozói a bemutató során az automatizált robottechnológiával kapcsolatban elmondták, hogy korábban csak kifejezetten nagy, tömeggyártásra szakosodott vállalatok kerestek ilyen berendezéseket, míg ez a tendencia 5-10 évvel ezelőtt megfordult. Ennek értelmében most már olyan cégek is érdeklődnek az automatizált eszközök iránt, akik csupán néhány munkavállalót foglalkoztatnak. Hozzátették továbbá azt is, hogy mindez köszönhető annak is, hogy a robotok megbízhatóak, a kézi kivitelezéssel szemben növelik a hegesztés hatékonyságát és precizitását, ugyanakkor ennek ellenére kézi üzemeltetéssel és automataként is működtethetők, illetve könnyen kezelhetők. Ez utóbbi szempont jelentőségét hangsúlyozva elmondták: fontos, hogy ne kelljen a kezelésükhöz komolyabb programozási háttértudás annak érdekében, hogy egyetlen hegesztő szakember számára se okozzon különösebb kihívást az üzemeltetésük. 

Végül a cég munkatársai arra is felhívták a figyelmet, hogy a robotok és az automatizálás már nem a jövő, hanem a jelenünk része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában