Felépülés

2023.09.13. 19:58

Visszavágyik az iskolapadba és a barátaival rúgná a bőrt a Salgótarjánban újraélesztett Dávid

Kevés diák várja a szeptemberi tanévkezdést, Dávidnak azonban minden vágya az, hogy újra az iskolapadban ülhessen és rúgja a bőrt az udvaron. A Salgótarjánban újraélesztett fiatalra addig még sok fejlesztés vár, de erős akaratának köszönhetően nem kérdés, hogy el fogja érni az álmait.

Gulyás Edina

Dávidra még sok fejlesztés vár, de erős akaratának köszönhetően nem kérdés, hogy el fogja érni az álmait

Forrás: Beküldött fotó

Az előző tanévből már csak néhány hét volt hátra, amikor egy májusi napon Dávidnak focizás közben megállt a szíve a Beszterce-lakótelepi iskola udvarán. Ugyan sikerült újraéleszteni, de hosszú hónapokat töltött kórházban, így idén szeptemberben nem kezdhette el a nyolcadik osztályt. 

– Az az utolsó emlékem, hogy focizom, másra, a rossz dolgokra nem is akarok visszagondolni – fogalmazott a fiatal, aki édesanyjával augusztus végén hagyhatta el végleg a miskolci kórházat. Az azóta eltelt időben azonban Dávidnak nincs ideje unatkozni, hetente négyszer jár száraz- és vízi tornára, két alkalommal pedig masszázsra, de mint mondja, sokkal jobb itthon, mint a kórházban. 

Legszívesebben visszaülne az iskolapadba és folytatná a tanulmányait, azonban a szívmegállás és az oxigénhiány miatt sok mindent újra kell tanulnia. 

– Gyógypedagógiai fejlesztésre is szükség van, a számokat és a betűket is újra meg kell ismernie. A színeket is keverte, azonban ma már azokat felismeri, sok tanult információ spontán előjön – vette át a szót Bonivárt Szandra, Dávid édesanyja. – Egyelőre egy év halasztást kértünk az iskolában, persze elképzelhető, hogy ennél több időre lesz szükség, míg Dávid felzárkózik a kortársaihoz. De ez sem baj, az a fontos, hogy elindultunk az úton és már most sokkal messzebbre jutottunk, mint azt az első diagnózisok jósolták. 

Dávid hozzáállása szemernyi kétséget sem hagy a teljes felépülést illetően. Kijavítja azt a szót: ha. Teljesen biztos abban, hogy hamarosan ismét a társaival rúghatja a labdát, ugyanis mint mondja, a foci a kedvenc sportja. Sőt, azt is el tudja képzelni, hogy egy komoly csapat leigazolja és focistaként keresi majd a kenyerét. Azonban az sem kizárt, hogy a Terrorelhárítási Központ sorait erősíti majd. A tragédiát megelőzően jó tanuló volt, de sosem hitte, hogy egyszer minden vágya az lesz: folytathassa az iskolát.

A barátaival is tartja a kapcsolatot és már moziban is volt az elmúlt napokban
Forrás: Beküldött fotó

Addig azonban rengeteg fejlesztéssel telnek a napok, a torna, az úszás és a masszázs mellett magyar és matematika tanár is foglalkozik majd vele. Szabadidejében pedig legszívesebben Star Wars-filmeket és sorozatokat néz, a barátaival is tartja a kapcsolatot és már moziban is volt az elmúlt napokban. 

– Szerencsére az étvágya is nagyon jó. Azt mondja, hogy be kell pótolnia azt az időt, amíg a kórházban nem tudott enni – mesélte nevetne az édesanya. – Az ízlése azonban változott, új ízeket kedvelt meg: legutóbb a harcsapapirkást kóstolta meg túrós csuszával, ami nagyon ízlett neki. 

– A májat azonban régen sem szerettem és most sem eszem meg – tette hozzá mosolyogva Dávid.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában