Kutatók Éjszakája

2023.09.30. 19:55

Programok sora csábította a kutatni vágyókat a tarjáni képzési központba

Egy különleges világba csöppentek azok a látogatók, akik átlépték a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely ajtaját, amely egészen a kora esti órákig maradt nyitva az érdeklődők előtt. A legkisebbektől egészen az idősebb korosztályig sokan megtekintették az érdekes programokat, illetve tették próbára ügyességüket a kreativitást igénylő foglalkozásokon.

Veres Edina

Figyelembe veszik, hogy mik azok a területek, amelyek egy-egy korosztályt érdekelnek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) életében immár hagyományos program a Kutatók Éjszakája, amihez megalakulásuk óta csatlakoznak.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, a salgótarjáni képzési központ igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: 2017. szeptember elsején indult az első tanévük, majd ugyanannak a hónapnak az utolsó péntekén már várták a kutatás iránt érdeklődőket. Hozzátette: a sors iróniája, hogy azt az eseményt a jelenlegi székhelyükön, azaz a Rákóczi út 180. szám alatti épületben tartották, amely akkor még a Trigon Electronica Kft. „otthona” volt. A képzési központ igazgatója kérésére akkor az ott folyó fejlesztéseket és kutatásokat tekinthették meg a program résztvevői. Az azt követő években az SKKK szervezésében lezajló Kutatók Éjszakájának helyszínét előbb az Ipoly Erdő Zrt. korábbi salgóbányai ingatlana, majd a Meredek úti nyelviskola épülete jelentette, ahol a salgótarjáni kutató központ képzései is zajlottak.

Az érdeklődők korosztálya megközelítőleg az óvodásoktól a nyugdíjas korig terjed
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az idei öt program közül a legtöbb az SKKK mérnökinformatikus képzéséhez kapcsolódott, míg a laborban zajló bemutató, illetve a kreatív foglalkozás inkább a villamosmérnöki pálya felé próbálta orientálni a fiatalokat. Tavaly nagy érdeklődés övezte a késő délutáni- kora esti eseményt, ezért a szervezők ez alkalommal úgy alakították ki a különböző állomásokat, hogy azokat a látogatók akár kis csoportokban is, forgószínpad szerűen zavartalanul tanulmányozhatták.

Mindig nagy népszerűségnek örvend a VR szemüveg és a 3D nyomtatás

– Az érdeklődők korosztálya megközelítőleg az óvodásoktól egészen a nyugdíjas „szenior” korig szokott terjedni. Az is megfigyelhető, hogy mik azok a területek, amelyek egy-egy korosztályt nagyon érdekelnek. Például minden évben lehetőséget nyújtunk VR szemüvegek kipróbálására, ami mindig népszerű program. 

Általában főként az általános iskolások közül az alsó tagozatosokat, illetve a felső tagozat elején járó tanulókat nyűgözi le – fejtette ki Székyné dr. Sztrémi Melinda, aki azt is elárulta: lehetőség esetén a képzési központ hallgatói is örömmel „barangolnak” egyet a virtuális valóságban. Az SKKK elsősorban mérnökinformatikusokat képez, így természetesen ezek az eszközök rendelkezésre állnak. A leendő szakemberek számára azonban a VR szemüveg programozása feladat, nem pedig kikapcsolódási lehetőség.

Lehetőség nyílt néhány kísérlet elvégzésére is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Egy másik terembe betérve a látogatók a 3D nyomtatás rejtelmeibe nyerhettek betekintést, amely szintén visszatérő program a Kutatók Éjszakáján Salgótarjánban. A gépek a nap során folyamatosan dolgoztak, örömet okozva főleg a kisebbeknek, akik kíváncsian vették kézbe a nyomtatók által készített tengeri csillag, macska, vagy épp kis pisztoly formájú tárgyakat. Az asztalon már több, korábban „kinyomtatott” figurát is találtak, és aki jól válaszolt a feltett kérdésre, így például, hogy miként lehet „csivitelésre” bírni a műanyag madárfütyülőt, meg is tarthatta a játékot.

Szárnyalhatott a gyerekek kreativitása

A salgótarjáni képzési központ igazgatója arról is beszámolt, hogy minden évben szerveznek olyan foglalkozást, amely a gyerekek kreativitását is igénybe veszi. Ez idén sem volt másképp.

– Egy kolléga hozott különféle eszközöket, forrasztókat és kis LED-izzókat, amelyek segítségével a gyerekek villogó, apró szerkezeteket készítettek, amiket természetesen haza is vihettek – fejtette ki Székyné dr. Sztrémi Melinda, aki ezután azt is kiemelte, hogy a hagyományos programjaik mellett újdonsággal is készültek az érdeklődők számára.

– Még csak egy éve vagyunk ebben az épületben. Ez alatt az idő alatt összeállítottunk egy még formálódó informatika történeti kiállítást. Különböző cégek, szervezetek segítségével, illetve az egyetem archívumában található eszközökből kezdtük kialakítani a bemutatót, elsősorban a hallgatóink számára. Hiszen nekik a záróvizsgán is szükségük lesz az informatika történettel kapcsolatos ismereteikre – mutatott rá az intézmény igazgatója.

A laborban a villamosmérnöki képzés iránt érdeklődők leltek érdekességekre

Az ötödik program szintén „újszerű” lehetőségként jelent meg a salgótarjáni Kutatók Éjszakán. A Rákóczi út 180-as szám alatt található két épület immár az Óbudai Egyetem tulajdonát képzi. Az egyik objektum maga az oktatási központ. A másik a kutatás-fejlesztésnek ad helyet, így az az SKKK kutató-fejlesztő mérnökeinek a „birodalma”.

– Ez alkalommal ők is tartottak bemutatót a laborban, ahol például az alternatív járműhajtás megoldásokkal ismertették meg a résztvevőket. Természetesen ez a program már inkább a középiskolásoknak és a fiatal felnőtteknek szólt, hiszen az elhangzó információk, illetve az ott zajló tevékenységek megértéséhez már szükség van bizonyos alapismeretekre. Bízom benne, hogy sok érdeklődő találta érdekesnek az ott folyó munkát, hiszen szeretnék a jövőben a villamosmérnöki képzést is meghonosítani Salgótarjánban. Mi már arra készülünk, hogy ezekben a laborokban a leendő hallgatók folytathatják majd a gyakorlataikat, vagy akár olyan fejlesztésekben is részt vesznek, amelyek TDK munkának vagy szakdolgozati témának is megfelelnek – fogalmazta meg Székyné dr. Sztrémi Melinda, aki zárásként azt is elárulta: idén sajnos nem volt elég jelentkező a villamosmérnöki csoport elindításához, de a képzést meghirdetik jövőre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában