Felsőoktatás

2023.07.28. 11:20

Rekordlétszámú hallgató nyert felvételt az Óbudai Egyetem salgótarjáni képzéseire

Az ez évi ponthatárok kihirdetése után kiderült, hogy 38 hallgató nyert felvételt az Óbudai Egyetem salgótarjáni képzéseire.

Kéri István

Képünk a nemrég Salgótarjánban megtartott diplomaosztón készült. A végzettek helyére ősztől új hallgatók lépnek

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: NMH

A meghirdetett négy szak közül a villamosmérnök képzés nem indul, de ez már a jelentkezések számából is kiderült. A további három szakra viszont elegendő a jelentkezők száma, ami a remények szerint a pótfelvételi eljárásban tovább bővül majd – mondta el az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye (ÓE SKKK) igazgatója a ponthatárok kihirdetését követően.

Székyné Sztrémi Melinda úgy fogalmazott: az újonnan meghirdetett villamosmérnök képzést nagyon alacsony jelentkezési számok jellemezték, első helyen egyetlen hallgató jelölte meg, ezt nem tudják elindítani. A gazdasági, azaz a gazdálkodás és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing képzések azonban biztosan elindulnak, jelenleg nyolc hallgató felelt meg a pontszámoknak, de itt a pótfelvételi során még várnak csatlakozókat – tette hozzá.

Legnépszerűbb a mérnökinformatikus képzés, pótfelvételi is várható

Az ÓE SKKK igazgatója ismertette: a 2018-tól olajozottan működő mérnök-informatikus képzés igen népszerű lett. Ide 30 hallgatót vettek fel, a pótfelvételin várható kisebb létszámbővüléssel akár két salgótarjáni csoport is elindulhat.

Mint Székyné Sztrémi Melinda hozzátette, örömük azért nem teljes, mert többségében vannak a levelező képzésre felvett hallgatók, a nappali munkarendű képzés résztvevőinek számát ezen esetben is a pótfelvételin remélik, hogy növekszik majd a létszám.

Rekordszámú jelentkezőt vettek fel idén a magyar felsőoktatásba is

– Összességében jó általános eljárást zártunk, de bízunk abban, hogy a pótfelvételi során újabb hallgatókat tudunk felvenni. A jelenlegi állás szerinti 38 új hallgató ugyanakkor már most meghaladja minden korábbi év számát – mondta.

Székyné Sztrémi Melinda hozzátette: reményei szerint a pótfelvételi eljárásban államilag finanszírozott képzési lehetőséget is kínálhatnak majd, erről a döntés a napokban születik meg, az érintettek a felvi.hu honlapon láthatják majd a salgótarjáni jelentkezési feltételeket. Magyarországon a felsőoktatásba felvettek száma 28 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma – jelentette be a ponthatárok ismertetése után a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában