Álmatlanság

2023.08.04. 17:30

Egyre több nógrádi szenved az álmatlanságtól

A megfelelő alvás fontosságáról és a kialvatlanság következményeiről beszélt portálunknak Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és életmód tanácsadó.

Nagy Orsolya

Kovács Hettivel beszélgettünk

Forrás: Nool

Fotó: N. O.

Manapság egyre többen szenvednek álmatlanságtól, amelyet nagyon sok tényező befolyásol. A salgótarjáni életmód tanácsadó elárulta, hogy ez bizony nem egyik pillanatról a másikra következik be, és a tünetei sem egyből jelentkeznek.

Kialvatlanság esetén sajnos a test nem tud regenerálódni, vissza töltődni, amelynek hosszú távon nagyon komoly egészségügyi következményei lehetnek, így akár magas vérnyomás, gyulladásos és egyéb betegségek is, ezért nagyon oda kell rá figyelni. Manapság a társadalom berendezkedése nem barátja annak, hogy kipihenjük magunkat, sőt sokszor már gyerekek is küzdenek álmatlansággal – közölte Kovács Hetti, aki azt is elárulta, hogy a fizikai tünetek mellett lelkiek is jelentkeznek, így például folyamatos szorongás, stressztűrő képesség csökkenése, feszültség, de frusztráltság is.

Hozzátette: a különböző altatók, kémiai szerek sem jelentenek megoldást, hosszú távon többet ártanak, mint használnak. Egyrészt függőséget eredményezhetnek, másrészt pedig a problémákat sem oldják meg. Ha valamilyen alvászavar van, akkor van mögötte valami, a szervezetben valami felborult.

Mi segíthet az elalvásban?

Azzal kapcsolatban, hogy mik segíthetnek az elalvásban a szakember úgy fogalmazott, hogy az illóolajok által például el lehet lazulni, de fontos, hogy minőségi terméket vásároljanak, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak. Emellett a tobozmirigy is fontos szerepet játszik, hiszen egyebek mellett a cirkadián ritmusért, de a fényérzékelésért is nagyban felelős, valamint a melatonin hormonért is.

– Sajnos manapság az emberek nem akkor alszanak, amikor kellene, nem sötétedéskor. Ráadásul esténként még nagy világosság van a legtöbbek otthonában, hiszen telefonoznak, tévét néznek, vagy számítógépeznek. Ezek viszont olyan jeleket küldenek a tobozmirigynek, mintha hajnalodna. Nem csoda, hogy sokan nem alszanak jól. Sötétben kellene aludni és lefekvés előtt inkább olvasni kellene, vagy meditálni, illóolajokat párologtatni, de elengedhetetlen az is, hogy a vacsora se legyen megterhelő – emelte ki Kovács Hetti.

Ne szundikáljunk sokat!

Mint mondta, éjszaka regenerálódnak a szervek, olyan, mintha az ember egy töltőre lenne kapcsolva. Alvás közben dolgozza fel az agyunk és az idegrendszerünk az egész napos információkat és szelektál. Az alvást úgyis lehet tekinteni, hogy minden éjszaka kisebb halálon megyünk át, a tudatunk és lelkünk sok szakirodalom szerint kilép ilyenkor a testből. A mély alvás pedig akkor a legjobb, amikor nem történik álmodás, ez egyébként általában 45 és 90 perc között van. Érdemes továbbá mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni és az lehetőleg éjfél előtt történjen. Napközben pedig lehet szundikálni, de csak húsz percet és mindezt 15 óra előtt, mert később bezavarhat az esti alvásba.

Fontos a légzés

Az életmód tanácsadó a légzés fontosságára is kitért. Az alvást a lassú légzésekkel lehet szabályozni, de az idegrendszer nyugtatásában is segít. Manapság már nagyon jó légzés terápiákat vannak, amelyeket érdemes lenne megtanulni, ugyanis sajnos az emberek hatvan százaléka nem tud rendesen lélegezni.

Emellett a szakember elárulta, hogy a telihold milyen hatással van az alvásra, de arról is beszélt, hogy a kánikula mennyire zavarja meg a nyugodt éjszakánkat. Ezt podcastünkből megtudhatjátok!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában