Programajánló

2023.08.25. 11:19

Csordultig telik megyénk hétvégén programokkal – íme a települések kínálta lehetőségeket!

Ismét egy eseménydús hétvége előtt áll szűkebb hazánk. Megannyi település tart falunapot, Drégelypalánkon piknikhangulat uralkodik majd, illetve Kétbodonyban huszadik alkalommal rendezik meg a Szilvaszombatot. Az idén 800 éves Érsekvadkerten jubileumi rendezvénysorozat ér véget, míg a Nógrád Vármegyei Polgárőr Napnak Tar ad majd otthont. Vasárnap átadják Eresztvényben a felújított Dornyay Házat, Szentkút pedig motoros zarándokokkal telik majd meg.

Veres Edina

Kicsik és nagyok egyaránt érdekes programra lelhetnek a salgótarjáni családi napon

Családi napot tartanak Salgótarjánban, a Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban augusztus 25-én, pénteken 17 órától. A szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedveskednek programokkal, lesz például ugrálóvár, gyermek vetélkedő, kerekasztal beszélgetés, babgulyás és csurgatós kenyér.

A településről elszármazottakat is várják a dorogházi falunapra

A hagyományt követve ismét augusztus utolsó hétvégéjén tartják Dorogházán a falunapot. A szervezők augusztus 26-án, szombaton nem csupán a helyieket, hanem a településről elszármazottakat és a környező községek lakóit is várják az eseményre. A program a faluban, a Hősök terén 14 óra 30 perckor köszöntőkkel kezdődik, majd a helyi Fenyőliget Óvoda, a mazsorett csoport és a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai adnak műsort. A nap során a gyerekek is találhatnak kedvükre való elfoglaltságot, hiszen ugrálóvár, arcfestés, kézműves foglalkozás is szerepel a kísérőprogramok között. Josh és Betti 16 órakor lép színpadra, őket a helyi asszonykórus és a Savária Tánccsoport követi. Végül Dankó Szilvia énekel a közönségnek, majd a dorogházi falunapot utcabállal zárják majd.

Nyárvégi kikapcsolódást kínál a Palánki Piknik

Nyárvégi piknik hangulat, és ínycsiklandó gulyásillat tölti majd meg a levegőt Drégelypalánkon augusztus 26-án szombaton. A település közösségi oldalának tájékoztatása szerint a főzőcsapatok 10 órakor kezdhetnek el serénykedni a kondérok körül, hogy gulyás főző tudományukat bizonyítsák. A Palánki Piknik során az érdeklődők 12 óra 30 perctől tűzoltósági, majd egy órával később rendőrségi bemutatót tekinthetnek meg. Az elkészült ételeket 15 órakor díjazzák, míg kicsit később a Képeid a falu előtt! Című „FotóFalu kiállítás megnyitóján vehetnek részt a látogatók. Az egybegyűlteket 16 óra 30 perctől a Drégelypalánki Hagyományőrző Csoport tagjai szórakoztatják, akiket Varga Bíró Tamás követ majd. A Paramisi Társulat 18 órakor foglalja el a színpadot, majd 19 óra 30 perctől Felvidéki Mulatós Sanci invitálja táncba a közönséget. A nap zárásaként a Latte Maffiato zenekar gondoskodik az igazi piknik hangulathoz illő zenei aláfestésről.

Szerencsekerék, légtornász bemutató és megannyi fellépő is színesíti a bárnai falunapot

Színes programok, finom ételek és jó zene kínál majd kikapcsolódási lehetőséget a bárnai falunapon, augusztus 26-án, szombaton. A település közösségi oldalának tájékoztatása szerint a település szabadidő parkjában 14 órakor rajtol el a Bárna séfje című főzőverseny. Eután 16 óra 45 perctől Répás Lajos magyar nótákat énekel a megjelenteknek, míg egy órával később Golyán Gréta előadásában hallhatnak palóc népdalokat a résztvevők. A főzőverseny eredményeire 18 óra 15 perckor derül fény, nem sokkal később Hevesi Tamás lép a világot jelentő deszkákra. A látogatók 19 óra 30 perctől szerencsekerék vetélkedőn tehetik próbára tudásukat, míg egy óra elteltével már Márió játszik harmonikáján a résztvevőknek. Ezután Szabó Réka légtornász kápráztatja el a közönséget akrobatikus mozdulataival, majd Sipos F. Tamás foglalja el a színpadot 22 órakor. A napot 22 óra 45 perctől hajnalig tartó utcabállal zárják.

Jó hangulatú mulatságon vigadhatnak a táncos lábúak Szuhán

Szombaton, azaz augusztus 26-án, ismét a zenéé és a táncé lesz a főszerep a szuhai művelődési házban. A Mátrai Vigasságok nevet viselő jó hangulatú délutánt ez alkalommal is a Mátra Barátainak Polgári Egyesülete szervezi meg a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A 18 órakor kezdődő táncházban ezúttal is Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes nyugalmazott vezetője mutatja majd a lépéseket a résztvevőknek, a zenéről pedig a Dűvő Zenekar gondoskodik majd. Azokat, akik kifáradnak a mulatságban zsíros kenyérrel és teával vendégelik meg a szervezők, sőt, a felnőttek pálinkát is kóstolhatnak.

A tari falunapon a New Level Empire robbantja fel a hangulatbombát

Színvonalas programok tarkítják a tari falunapot, amelyet augusztus 26-án, szombaton rendeznek meg a helyi általános iskola udvarán. Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, az esemény 15 órakor a köszöntők elhangzásával kezdődik, majd átadják a Tar Községért díjat. Ezt követően helyi civil egyesületek lépnek színpadra, így például a Tari Nyugdíjas Egyesület, az Egy a Célunk Tarért Egyesület, valamint a Romák Együtt Egymásért Egyesület is szórakoztatja az egybegyűlteket. Gregus Anikó 16 órától a legkisebbeknek kedveskedik műsorával, utána az érdeklődők operett slágereket hallgathatnak meg a Zenthe Ferenc Színház művészei – Németh Anna és Simon Kata – előadásában. Később a Balance Band és a Kontyvirág Hagyományőrző Együttes kápráztatja el a közönséget. Idén sztárvendégként 19 óra 30 perctől a New Level Empire léphet a világot jelentő deszkákra, majd 21 órától a tari együttes, az Alcatraz gondoskodik a jó hangulatról.

Fergeteges feladatokból és kiváló hangulatból sem lesz hiány Csécsén 

Második alkalommal rendeznek nyárbúcsúztató fesztivállal egybekötött sportnapot Csécsén. Az érdeklődők augusztus 26-án, szombaton 10 órától – a megnyitót és a Fairplay esküt követően – fergeteges játékos ügyességi feladatokban mérhetik össze rátermettségüket. A résztvevőket mások mellett vizifoci, csúzli játék és a televízióból ismert, Ezek megőrültek! műsor mintájára felállított pálya is várja. A napot a déli ebédet követően a HELP Mentőkutyás Egyesület interaktív bemutatója is színesíti, a szervezők a gyerekeknek játszótérrel, íjászattal, továbbá fotófallal is kedveskednek. A megmérettetések eredményeire végül 19 órakor derül fény, majd a versenyek izgalma után a napot egy szórakoztató programként a Disco Martinnal zárja majd.

„Gombócból is sokk” lesz a huszadik kétbodonyi Szilvaszombaton

Kerek jubileumhoz érkezett a kétbodonyi Szilvaszombat elnevezésű rendezvény, ugyanis a Nógrádikum-díjas gasztronómiai és folklór programot immár huszadik alkalommal szervezi majd meg a település önkormányzata. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, az esemény augusztus 26-án, szombaton 12 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd Halász Judit polgármester osztja meg az érdeklődőkkel gondolatait. Ezután zenés, táncos folk- és kulturális műsor „ízesíti” majd a Szilvaszombatot, míg az este folyamán sztárfellépők sora biztosítja a jó hangulatot. Így például 19 órától a Cimbaliband játszik a közönségnek, 21 óra 30 perckor pedig a Desperado és Timi lépnek a színpadra. Végül a „gombócból is sokk” fantázianevű rendezvényt 22 óra 15 perctől retró buli zárja, amely során Dj Sylvester gondoskodik a fergeteges zenei aláfestésről.

Főzőcsapatok is versenghetnek a szarvasgedei falunapon

Falunapon mulathat Szarvasgede apraja nagyja augusztus 26-án, szombaton. A rendezvény a kastélykertben 9 órakor rajtol el a főzőversennyel, míg 13 órától barátságos labdarúgó mérkőzést tartanak a helyi focipályán. A program hivatalos megnyitójaként 15 órakor a kastélykertben elhangzanak a köszöntők, majd kihirdetik a főzőverseny eredményeit. Később helyi és környékbeli települések csoportjainak hagyományőrző műsorát élvezhetik az érdeklődők, 18 órakor pedig a Vadvirágok együttes lép színpadra. A nap folyamán a látogatók megtekinthetik a Frenklin Park egzotikus állatbemutatóját, illetve kézműves foglalkozáson is részt vehetnek, míg a kicsiket ugrálóvár várja. Végül a 19 órakor kezdődő zenés mulatsághoz Kórós Lackó biztosítja majd a muzsikát és a jó hangulatot.

Kitüntetéseket is átadnak Taron, a vármegyei polgárőr napon

Tar ad otthont az idei Nógrád Vármegyei Polgárőr Napnak augusztus 26-án, szombaton. A programok 8 órakor a gyülekezővel indulnak a szabadtéri színpad előtti téren, illetve ekkor láthatnak hozzá a főzőverseny résztvevői az ínycsiklandó finomságok elkészítéséhez. Az esemény hivatalos megnyitóján előbb a köszöntők hangzanak el 10 órakor, majd azt követően kitüntetéseket adnak át. Ezután az érdeklődők egy hastánc bemutatót tekinthetnek meg. A nap során a látogatók számára mások mellett a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, a katasztrófavédelem, illetve az Ipoly Völgyi Különleges Mentők is bemutatókkal készülnek, de az érdeklődők a rendőrségi fegyvereket is szemügyre vehetik, illetve bővíthetik ismereteiket a balesetmegelőzési sátorban. A főzőverseny eredményeire 13 órakor derül majd fény.

Jubileumi rendezvénysorozatot zár szombaton és vasárnap Érsekvadkert

Fennállásának 800. évfordulóját ünnepli Érsekvadkert, a jeles jubileumhoz kapcsolódó rendezvénysorozatot a településen ezen a hétvégén zárják le. Ahogy arról portálunk is már beszámolt, augusztus 26-án, szombaton több helyszínen zajlanak majd az események. A délelőtt során a Helytörténeti Emlékház udvarán ugrálóvár, népi játékok, kézműves bemutatók és interaktív előadás vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A polgármesteri hivatal előtti szabadtéri színpadon 14 órakor dr. Őszi Attila Csaba, a község vezetője szól az egybegyűltekhez, akik ezután hagyományőrző csoportok előadásait csodálhatják meg. A helyi római katolikus templomban 19 órakor szentmise kezdődik, 20 órától a közösségi házban színházi gálaműsort tekinthetnek meg az érdeklődők, végül este 21 órakor a szabadtéri színpadon a Hangerőmű zenekar gondoskodik a hangulatról. Vasárnap a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálja, majd a hagyományokhoz hűen megtartják a Terményhálaadás körmenetet. Végül 16 órakor Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós tart előadást a „Repülés szeretete” címmel az Ifjúsági Házban.

Táncház és tárlatvezetés is színesíti a Dornyay Ház átadó ünnepségét

Ünnepélyes keretek között adják át Eresztvényben a Dornyay Házat augusztus 27-én, vasárnap 10 órakor. Az épület felújítása a Nógrád vonzerejének növelése Gács és Dornyay kulturális-történelmi-turisztikai központok együttműködésével című projekt részeként valósult meg. Az átadó ünnepség nyitótáncát a Nógrád Táncegyüttes járja el. Ezután Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, majd Molnárová Roberta, Gács alpolgármestere osztja meg az egybegyűltekkel gondolatait. A megjelentek ezután egy felvidéki népdalcsokrot hallgathatnak meg a Haraszti ikrek előadásában, majd felvidéki táncokat mutatnak be a Klenovec községből érkező FS Vepor csoport tagjai, míg a Nógrád Táncegyüttes palócföldi táncokat lejt majd. Ezután szlovák-magyar táncház veszi kezdetét, amelyhez a Dűvő Zenekar szolgáltatja majd a muzsikát. A szervezők a gyerekeknek is készülnek programmal, így például a kicsik interaktív geológiai bemutatót tekinthetnek meg, de vár még rájuk kőzetsimogató, kézműves játszóház és erdei társasjátékok is. A Dornyay Házban emellett Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója, illetve dr. Fodor Miklós Zoltán, a múzeum igazgatóhelyettese szakmai tárlatvezetést tart. Továbbá az érdeklődők múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek, amelyeket Mustóné Krajcsi Mónika vezet majd.

Dübörögnek majd a kétkerekűek Szentkúton, a motorosok zarándoklatán

Vasparipák és „lovasaik” lepik el idén is nemzeti kegyhelyünket, hiszen augusztus 27-én, vasárnap ismét megrendezik a motorosok zarándoklatát Mátraverbély-Szentkúton. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Geszler Péter, a Kiskunfélegyháza-Óplébánia plébánosa mutatja majd be. A liturgia részeként természetesen idén is megtartják a motoros körmenetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában