Finisben

2023.08.24. 10:07

Hétvégén ünnepélyesen is átadják a vendégeit már új funkcióval váró eresztvényi Dornyay Házat

Finisbe érkezett a Salgótarján északi városrészében, Eresztvényben található Dornyay Ház felújítása, vasárnap pedig az átadóünnepséget is megrendezik.

Angyal Eszter

Az egykori Dornyay Turistaház új funkcióval, Dornyay Ház néven várja a látogatókat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Augusztus 27-én, vasárnap délelőtt 10 órakor adják át Eresztvényben a komoly felújításon átesett, tiszteletreméltó múltra visszatekintő és mostanra új funkciót kapó Dornyay Házat. Az egykor Salgó-Menedékház nevet viselő ingatlan még Salgótarján városalapító polgármesteréhez, dr. Förster Kálmánhoz köthető, hisz ő volt az, aki a túrázókat és a téli sportok rajongóit szem előtt tartva mindent megtett azért, hogy megépülhessen a menedékház. 

– A közadakozásból és ipari üzemek támogatásával megépült turistaházat 1935. október 20-án adták át. Célja az volt, hogy kikapcsolódást biztosítson a természetjárók számára a gyönyörű környezetben. A menedékházban 50 ágy, hangulatos magyaros, népies bútorzat, jó konyha és nagyszerű vendéglátás várta a látogatókat – emlékezik vissza a Dornyay Turistaház történetére weboldalán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum.

Mint írták: a menedékház létrejöttének egyik legnagyobb támogatója, átadása után egyik leggyakoribb látogatója maga Dornyay Béla volt, így nyilván az sem véletlen, hogy 1965. április 5-i halála után röviddel az akkori városvezetők arra az elhatározásra jutottak, hogy a turistaház Dornyay Béla nevét vegye fel. A létesítmény hosszú évekig népszerű volt a látogatók körében, fénykorát a '70-es és a '80-as években élte, az 1990-es esztendőkben azonban üzemetető nélkül maradt.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Dornyay Turistaház három évtizedet követően kap most új, az eredetitől eltérő funkciót. A korábban magánkézben lévő ingatlant 2018-ban, 40 millió forintért vásárolta meg az önkormányzat, majd az állagmegóvó felújítások után, 2019-ben adták be a teljes korszerűsítésére vonatkozó kérelmet a felvidéki Gács községgel együttműködve. A beruházásra összesen 265 millió forintot fordított a salgótarjáni városvezetés, ennek jelentős része kormánytámogatás. 

A ház átadása vasárnap már ténylegesen megvalósul, mostanra a belső terek kialakítása, a szennyvíztárolók, a nyílászárók és a tűzivíz tárolók beépítése is megtörtént, emellett kialakították a villamoshálózatot, a víz- és a fűtésrendszert, valamint a lépcsőházat és a hátsó hozzáépített szárny is elkészült. 

Az augusztus 27-i átadóünnepséget a Nógrád Táncegyüttes műsora nyitja majd meg, ezt követően beszédet mond Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, valamint Molnárová Roberta, Gács alpolgármestere. Az ünnepség folytatásában a Haraszti ikrek felvidéki népdalokat fognak énekelni a megjelenteknek, a Nógrád Táncegyüttes palócföldi táncokat mutat be, de láthatunk felvidéki táncokat a szlovákiai Klenovec településről érkező FS Vepor táncegyüttes jóvoltából, végezetül pedig szlovák-magyar táncház is lesz a Dűvő Zenekar közreműködésével.

A „Nógrád vonzerejének növelése Gács és Dornyay kulturális-történelmi-turisztikai központok együttműködésével” című projekt keretében felújított Dornyay Házban szakmai tárlatvezetést tart majd dr. Shah Gabriella és dr. Fodor Miklós, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója és igazgatóhelyettese, emellett múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek Mustóné Krajcsi Mónika vezetésével. 

Az eseményt gyermekprogramok is kísérik majd, így a fiatal generáció interaktív geológiai bemutatón és kőzetsimogatón vehet részt, továbbá kézműves játszóházban, valamint erdei társasjátékkal is játszhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában