Szentelés

2023.06.18. 11:23

Örömkönnyek közepette járta át az új orgona hangja a hívők lelkét Etesen

Laczkó Mihály nógrádi plébános és Kapás Attila helyi atya celebrált ünnepi szentmisét a közelmúltban az etesi templomban, amelyen megáldották a felújított orgonát. Ezt követően fel is avatták azt, hiszen Kolozsi Zsolt és Kolozsi Szilárd fantasztikus koncertjének lehettek fültanúi a jelenlévők.

Gerhát Karina

Fantasztikus koncertnek lehettek fültanúi a hívők

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Dénes László

Mint arról portálunk korábban már beszámolt: Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár tavaly tavasszal az egész megyét érintő örömhírt jelentett be, miszerint mintegy hétszázmillió forintból újulhat meg szűkebb hazánk közel ötven temploma. Ebben Kapás Attila plébános egyházközségei, így Etes is érintett volt.

Tavaly áprilisban kezdődtek el a helyi templom felújítási munkálatai, amelyek mintegy tizenkilencmillió forintból valósultak meg. Ebből tizenötmillió állami támogatás volt, a maradék négymilliót pedig a Váci egyházmegye biztosította. Ennek az összegnek köszönhetően megtörtént az alap szigetelése, a belső festés, illetve a vízelvezetés is.

Mindez elmondhatatlan öröm volt a helyi hívők számára, azonban hamarosan egy újabb fantasztikus hírt kaptak. Szintén tavaly Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról tájékoztatta Balla Mihályt, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága 3,5 millió forint értékű támogatást adott az etesi templom teljesen működésképtelen orgonájának a felújítására. Ez az összeg azonban nem volt elég a teljes renováláshoz, így a Váci egyházmegye 1,5 millióval azonnal hozzájárult a nemes ügyhöz. Ebből azonban 750 ezer forintot csak kölcsön adott, így azt majd folyamatosan vissza kell fizetni a helyi egyházközségnek.

Megható pillanat volt, amikor megszólalt a felújított hangszer
Fotó: Dénes László / Forrás: Beküldött fotó

Mindezek után elkezdődött a több hónapon át tartó munka, amelynek eredményét a közelmúltban láthatták, illetve hallhatták először a helyi és a környező települések hívei. Szavakba nem lehet önteni azt, amit akkor éreztek a jelenlévők, de főleg az etesiek, amikor megszólalt az új orgona. Több embernek könnyet is csalt a szemébe az a pillanat, ami nem is csoda, hiszen a környékén, de még az országban is egyedülálló hangszerrel gazdagodott az etesi templom. Bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt két évben a Teremtő segítségével rengeteg minden meg tudott valósulni az Úr házában, illetve annak környékén, amiről előtte még csak álmodni sem mertek a helyiek. Ez is tökéletesen bizonyítja, hogy teljes mértékben igaz az, hogy Istennel minden lehetséges...

Az ünnepi szentmisét, illetve az orgona megáldását követően Kolozsi Zsolt és Kolozsi Szilárd fel is avatta az új hangszert, hiszen egy fantasztikus koncertnek lehettek fültanúi a jelenlévők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában