Fejlesztések

2022.04.29. 15:50

Többmilliós támogatások révén újulhat meg több Nógrád megyei templom

A napokban kezdődtek el az etesi templom felújítási munkálatai, amelyek mintegy 19 millió forintból valósulnak meg, emellett számos település temploma újulhat meg az elnyert támogatások révén.

G. K.

Szigetelnek és festenek is a szakemberek

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tavaly tavasszal az egész megyét érintő örömhírt jelentett be, miszerint mintegy 700 millió forintból újul meg Nógrád megye közel ötven temploma. Ebben Kapás Attila plébános egyházközségei is érintettek. 

Etesen a munkálatok a napokban kezdődtek el. A felújítás 19 millió forintból fog megvalósulni, amelyből 15 millió állami támogatás, négymilliót pedig a Váci egyházmegye biztosít. Megtörténik az alap szigetelése, a belső festés és a vízelvezetés is – mondta el hírportálunknak Kapás Attila. 

Az etesi templomban javában zajlanak a munkálatok
Fotó: NMH/Gerhát Karina
Az etesi templomban javában zajlanak a munkálatok
Fotó: NMH/Gerhát Karina

A plébános hozzátette: a ságújfalui templom szintén 15 millió forintos állami támogatásban részesült, amelynek köszönhetően már megvalósult az ablakok, illetve az egyik ajtó cseréje. A festés, továbbá a főajtó behelyezése még hátravan, azonban a tervek szerint a tavasz folyamán ezek is elkezdődnek. A közelmúltban a pilinyi templom tetőszerkezete szintén 15 millió forintból vált modernebbé.

karancssági plébánián 25 millió forintos állami támogatásból zajlik a külső felújítás, a hőszigetelés, illetve a kerítés, továbbá a járdarendszer rendbetétele. Egy korábbi pályázatnak köszönhetően a tető is megújult, valamint belülről is modernebbé válik majd az épület. A karancsaljai Szent Miklós-templom a Modern Városok Program részeként teljes mértékben megújul. A munkálatok már tavaly elkezdődtek, amik várhatóan június végére fejeződnek be. 

– Az előző esztendő számomra a meglepetések éve volt. Már januárban elkezdődött azzal, hogy megtudtam, a Modern Városok Programnak köszönhetően megújulhat a karancsaljai templom. Ezt követően kiderült, hogy az előző év novemberében beadott, felújításra írt pályázatok nem nyertek. Majd április elején személyesen hívott fel Balla Mihály országgyűlési képviselő, hogy a kormány úgy döntött, mégis támogatja az etesi, a pilinyi és a ságújfalui Isten házának modernebbé válását – emelte ki Kapás Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában