hit

2021.04.13. 17:31

Nógrádi örömhírt jelentett be az államtitkár: megyeszerte megújulnak templomaink

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden egy egész megyét érintő örömhírt jelentett be a nógrádszakáli templomudvaron megtartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy az előttünk álló időszakban mintegy 700 millió forintból újul meg Nógrád megye mintegy ötven temploma.

Gerhát Karina

Sajtótájékoztatót tartottak 2021.04.13-án Nógrádszakálban, melynek témája, hogy Nyugat-nógrádi templomfelújítások kezdődnek. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Radvánszky Judit, a település polgármestere örömmel jelentette be, hogy elkezdődtek a helyi templom tetőszerkezetének a felújítási munkálatai. – Nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy ezen kívül is tovább tud majd szépülni az Isten háza – mondta a faluvezető.

Ezt követően Soltész Miklós kifejtette, hogy az első ütemben 30 millió forintos támogatással tudták segíteni a templom korszerűsítését, ami nemcsak a helyiek számára fontos. Az épület ugyanis egy szimbolikus helyen áll, közel a jelenlegi határhoz és az Ipoly folyóhoz, ennek köszönhetően a felvidéki magyar testvéreink is láthatják, hogy szépülnek a templomaink.

– Ezért is nagyon fontos a folytatás, így tehát a második ütemben újabb 80 millió forinttal segíti a kormány azt, hogy teljes mértékben fel tudják újítani az Isten házát – emelte ki Soltész Miklós.

Az államtitkár bejelentette továbbá, hogy nagyhéten egy olyan döntés született, amelynek értelmében közel 26 milliárd forintos támogatásban részesülnek a magyarországi, illetve a Kárpát-medence magyarlakta településein található templomok. Ezek a támogatások leginkább a külső-, és a tetőfelújításokat, a vízszigetelést, valamint a homlokzatok helyreállítását fogják szolgálni. Ennek eredményeképp hozzávetőleg 1400 templom újulhat meg hazánkban, a jelenlegi Magyarországon kívül pedig további 400.

– Nógrád megyét illetően is nagyszerű számokat tudok mondani, ugyanis a mintegy 700 millió forintból, közel 50 templom válik szebbé, modernebbé a programnak köszönhetően. Ez több szempontból is hatalmas esély a megye számára. Egyrészt lehetőség arra, hogy megmaradjon, erősödjön a lelki és az egyházi élet, amelyre a jelenlegi helyzetben különösen nagy szükség van. Másfelől azok a vállalkozók, azok a munkások, akik itt élnek ezen a környéken, több munkát kapnak, a gazdaság újraindításában is szerepük lehet – hangsúlyozta Soltész Miklós, hozzátéve: – Harmadrészt pedig, ha megszépül egy templom vagy egy közösségi tér, akkor több ember marad a településen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az elmúlt néhány év törekvéseinek köszönhetően nőtt a falvak megtartó ereje, csökkent az elvándorlás és adott esetben egyre több településen tovább emelkedett a lélekszám.

Ezt követően Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője elmondta: Nógrádszakálban lesz az egyik legkomolyabb templomfejlesztés.

– Amennyiben valaki eljön erre és itt kirándul a környéken, biztosan fel fog jönni majd az Isten házához, hiszen a térség, a völgy egyik legkiemelkedőbb pontján található. Örülök annak, hogy elkezdődött ez a projekt, amit a kormány jelentős összeggel támogat – fejtette ki Balla Mihály.

Hangsúlyozta: Nyugat-Nógrádban 34 templomot tudnak megújítani a következő időszakban, ezek között szerepelnek római katolikus, evangélikus és református közösségi helyek, templomok is.

Folyamatos a fejlődés

– A Magyar Falu Program megteremtette annak a lehetőségét, hogy egyházi, közösségi létesítményeket, ingatlanokat, egyházi temetőket tudtunk és tudunk megújítani. Egyedi támogatások eddig is voltak Kelet-Nógrádban, például a bujáki, a kisterenyei vagy a salgótarjáni Szent József-templom felújításához is jelentős összeget ítélt meg a kormány az elmúlt esztendőkben. Azonban szólnunk kell nemzeti kegyhelyünkről is, a kormányzati döntés értelmében két ütemben, valamivel több mint 6 milliárdos fejlesztés fog megvalósulni Szentkúton. Itt van továbbá a Modern Városok Program, amelynek egy különálló eleme volt a salgótarjáni Főplébánia-templom felújítása. Jelenleg pedig Kelet-Nógrád 11 településének 12 templom,a összesen 177 millió forintos támogatásban részesült – emelte ki Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában