Nool.hu videó

2023.06.28. 18:48

Női településvezetőkkel és alpolgármesterekkel találkozott Novák Katalin Terényben (fotók, videó)

A nők helyzetéről, az őket érintő kihívásokról és a női vezetőkről fogalmazta meg gondolatait Novák Katalin nógrádi látogatásának utolsó napján Terényben. Tette ezt szűkebb hazánk szinte valamennyi női településvezetője és alpolgármestere előtt, akik meg is oszthatták tapasztalataikat a köztársasági elnökkel.

Gulyás Edina

A jelenlévők megoszthatták tapasztalataikat a köztársasági elnökkel

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Harmadik napja látnak vendégül Nógrádban. A látogatásom célja, csakúgy mint más vármegyék esetén, felhívni a figyelmet Magyarország gazdagságára. Nemcsak természeti kincsekben bővelkedik ez az ország, hanem emberekben is, olyan emberi kincsekben, amelyekre talán ritkábban figyelünk oda – fogalmazott Novák Katalin. – A látogatásaim célja továbbá, hogy egy időre a figyelem középpontjába helyezzük, amire a hétköznapokban kevesebb figyelem irányul.

Mint mondta: nagyon gazdag ennek a három napnak a programja, amely közben jó találkozni azokkal, akik itt élnek, akik őszintén elmondják, hogy mi foglalkoztatja őket, mik a nehézségeik, a gondjaik, a problémáik, ugyanúgy, ahogy arról is beszámolnak: mi a büszkeségük forrása. A vármegyelátogatások nagyon sok személyes találkozásra is lehetőséget teremtenek. 

– Itt tartózkodásom során erős nőkkel találkoztam, olyanokkal, akik helyt állnak az élet minden területén. Nemcsak a családjukban, hanem egy-egy közösség élén, vagy olyan szolgálat végzése közben is, amely sok türelmet, kitartást, adott esetben monotóniatűrő képességet és odaadást igényel – hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: – Találkoztam dr. Somssich Gabriellával is, aki rendőrfőkapitányként egyedüli nőként áll helyt az országban. Ő is egyik jó példája az erős női vezetőnek, aki emellett tele van empátiával, odafigyeléssel. Több női polgármestert is megismertem, amikor a településeiken megfordulhattam. Erős nőkkel találkoztam a Balassagyarmati Reménysugár Otthonban is, ugyanezt tapasztaltam Sóshartyánban, a Baptista Szeretetszolgálat Jelenlét programjában is. A karancsberényi ropigyár gyártósorai mellett álló dolgozók is erőt demonstráló nők képét mutatták.

Együttműködve, összekapaszkodva lehet csak előre haladni

Novák Katalin arra is kitért: a polgármesterek élete sem a csillogásról szól, megfogják a munka végét, ott tesznek, ahol kell. Azért is nehéz nőként egy közösség élén helytállni, mert a családban is a hölgyek viszik a hátukon a terhek jelentős részét. Rugalmasan kell reagálniuk az itt adódó váratlan helyzetekre. Ez a képességük azonban jól jön akkor, amikor egy közösség élén kell a feladatokat végezniük. Sokszor ugyanolyan emberi konfliktusokat kell megoldaniuk, amilyeneket egy családban menedzselnek. A kompromisszumkészség is a nők sajátja, ahogyan az is, hogy empátiával fordulnak mások felé. 

– Önök a családi teendők mellett is vállalják, hogy egy közösség élére állnak. Teszik ezt bátran, példaadó módon, hozzájárulva ahhoz, hogy itt, Nógrádban is erős közösségek alakuljanak. Tudom, nem könnyű itt az élet, a hétköznapokban is sok küzdelemmel kell, hogy szembenézzenek. Köszönöm, hogy segítenek az itt élőknek abban, hogy jó megküzdési stratégiákat alakítsanak ki maguknak – húzta alá Novák Katalin. – Szeretném, ha egyre többen tudnánk úgy tekinteni Nógrádra, mint egy rejtett erőforrásra. Egy olyan kincses tartalékra, amelyben még sok felfedeznivalónk van. Ha megadjuk a lehetőséget, ha megfelelő források és figyelem irányul ide, akkor a nógrádiak is meg tudják mutatni, mekkora erő van ezen a vidéken.  

A találkozón szűkebb hazánk hölgy polgármesterei közül többen is megosztották a munkájuk során gyűjtött tapasztalatokat, azt, hogy miként tudnak nőként tenni településeikért a mindennapokban, milyen nehézségekkel néznek szembe ebből kifolyólag és hogyan küzdenek meg ezekkel. 

Az elnöki látogatás végén levonták a konklúziót: egymással szemben állva nem lehet érvényesülni. Csakis együttműködve, összekapaszkodva lehet előre haladni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában