Nool.hu videó

2023.06.14. 17:31

Franciaország egyik legrangosabb díját vette át a pásztói gimnázium tanára (fotók, videó)

A Francia Köztarság képviselői látogattak el szerda délelőtt a Mikszáth Kálmán Gimnáziumba, ahol egy rangos elismerést és francia nyelvvizsgákat is átadtak.

Nagy Orsolya

Átadták a DELF nyelvvizsgaközpont bizonyítványait a kilencedikes tanulóknak.

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az ünnepélyes rendezvényen Claire Legras francia nagykövet úgy fogalmazott, hogy Franciaországban három fő érdemrend van, amely a nemzet szintjén fontos. Ez a Becsületrend, a Nemzeti Érdemrend és az Akadémiai Pálmarend. Utóbbival azokat az oktatókat, tanárokat díjazzák, akik fontos cselekedeteket hajtottak végre az oktatás területen, legyen az alap- vagy felsőfokú. Ahhoz, hogy valaki ezt az érdemrendet megkaphassa kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. A fontos elismerést Aurélien Atinsinak, a pásztói gimnázium igazgató-helyettesének ítélték oda.

A francia nagykövet azzal kapcsolatban, hogy miért pont Aurélien kapta az érdemrendet, elmondta: már negyven éve él Magyarországon és évtizedek óta tanítja a biológiát francia nyelven a pásztói francia tagozaton, több éve pedig vezeti is a kéttannyelvű tagozatot ráadásul a kezdetektől eredményesen, szívvel-lélekkel dolgozik. 

– Kiváló továbbá a kezdeményező képessége is, áttudja adni a tudást a tanulóknak, és együttműködik a kollégáival. A francia intézettel is kiváló kapcsolatot ápol, valamint pedagógiai innovációkat hajt végre. Mindez pedig nagyon fontos a francia nyelvi közösségnek Magyarországon. Pásztó, sőt nemzeti-magyar szinten is nagyon fontos feladatot lát el – emelte ki a nagykövet, hozzátéve: – Az országunk és Magyarország közötti kapcsolat nagy múltra tekint vissza. Fontos partnerek vagyunk a kereskedelem, a hadászat és a kultúra terén is. Utóbbi különösen fontos számunkra, ha valaki ugyanis a francia nyelvet választja, egy új kultúrát és nyelvet ismer meg. Pásztó is fontos szerepet tölt be a kulturális kapcsolatokban, amely mindkét ország számára kiemelt jelentőségű.

Mélyen megérintette a kollégái szeretete

Aurélien Atinsi megtiszteltetésnek érzi, hogy méltónak találták a díjra.

– Bár ezt a díjat én kaptam, de úgy gondolom, nem egyedül én érdemeltem ki. Van körülöttem egy nagyon jó szakmai csapat, a kollégák befogadtak és ennek köszönhető, hogy eredményesen oktatunk és tudunk együtt dolgozni. A csapat minden tagja nagyon komolyan veszi a munkáját. Mélyen megérint az a szeretet, amely felém árad, ez bátorít a további munkára – fejtette ki az igazgató-helyettes, aki azt is megfogalmazta, hogy talán Pásztó Magyarországon az egyik „legfranciásabb” város, hiszen minden valószínűség szerint itt a legnagyobb a franciául beszélők száma az összlakossághoz viszonyítva.

Nyelvvizsgákat adtak át
Az eseményen a DELF Nemzetközi Nyelvvizsgaközpont A2-es szintű bizonyítványait is átadták a 9. f osztály tanulóinak. Két kiváló eredményt elért diák nem csak nyelvvizsgát, de díjat is átvehetett. Az országban e vizsgaformát teljesítők közül hibátlan eredménnyel – holtversenyben – első helyezett lett Huszár András, illetve a harmadik díjat és a harmadik legjobb eredményt Molnár Hanga Anna érte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában