Fejlesztés

2023.06.12. 12:51

Felfüggesztették az Ipolyvece és Ipolybalog közötti híd építésének előkészítését

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint felfüggesztették az Ipolyvece és a folyón túli Ipolybalog között létesítendő kerékpáros és gyalogos híd építésének előkészítését, melyet az év második felére terveztek.

Hegedűs Henrik

Az elhatározás már több mint két éve megszületett, az erről szóló szándéknyilatkozatot Molnár János, Ipolyvece polgármestere is ellátta kézjegyével

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A két magyar lakosságú falu közötti összekötő kapocs létrehozásának ötlete Pászti Károly, a Szent Korona Kórus tagjának fejében fogalmazódott meg először, majd megindult a megvalósítás előkészítése. A két önkormányzat 2021 húsvétján különleges körülmények között kötötte meg a híd építéséről szóló szándéknyilatkozatot. Mivel a koronavírus-járvány miatt a polgármesterek – Bálint Péter Ipolybalogról és Molnár János Ipolyvecéről – személyesen nem találkozhattak, így a folyóparton, ki-ki a maga oldalán látta el kézjegyével az okmányokat, majd a dokumentumokat egy kis hajón úsztatták át az Ipolyon.

Következő lépésként a közös nyilatkozatot az érintettek eljuttatták a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, és még azon a tavaszon megkapták a választ: ebben Szijjártó Péter miniszter arról értesítette a partnerközségeket, hogy a Szlovákia képviselőivel folytatandó kétoldalú tárgyalások során feltétlenül a megbeszélendő témák közé veszik fel a híd ügyét. Ez később meg is történt Mosóczi László és Jaroslav Kmet államtitkárok megbeszélésén.

Hamarosan Pászti Károly megkereste a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karának hallgatóját, Pakucs Gergelyt, aki elkészítette a híd látványterveit. A létesítmény az Ipolybalog szélén található házaktól indulna, míg a magyarországi részen a gátrendszerhez csatlakozna, itt alakítanák ki a későbbiekben az ártéri kerékpárutat.

A hídépítés kezdeményezőinek májusi beszámolója szerint a fejlesztés első lépcsőjeként befogadták a 250 méter hosszúságú gyalogos és kerékpáros híd, illetve a 3,2 kilométeres kerékpárút tanulmánytervének, megvalósíthatósági tanulmányának, környezeti hatástanulmányának, továbbá a Natura 2000 hatásbecslésének elkészítését a szükséges egyeztetések lefolytatásával, hozzájárulások és jóváhagyások, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzésével. 

A környezetvédelmi engedély szintjéig a tervezés közbeszerzési eljárása bekerült a minisztérium 2023-as tervébe. Az eljárást az idei esztendő harmadik negyedévére irányozták elő, ám az Ipolyvece és Ipolybalog közötti híd előkészítése bekerült a felfüggesztett beruházások közé. Erről – más beruházások mellett – az Építési és Közlekedési Minisztérium adott ki tájékoztatást a napokban a Parlamentben elhangzott képviselői kérdésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában