Ipoly-híd

2021.04.06. 13:49

Új híd épül a magyar-szlovák határon Ipolyvece és Ipolybalog között

Különleges körülmények között, a folyóparton írt alá húsvétvasárnap délután szándéknyilatkozatot a két település között létesítendő gyalogos- és kerékpárosfahíd építéséről Ipolyvece és Ipolybalog önkormányzata. A polgármesteri kézjegyekkel ellátott okmányokat kis méretű horgászcsónakon juttatták át a túlsó oldalra.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A falu központjából viszontagságos módon, tengelytörést kockáztatva jutottunk el a földutakon az aláírás helyszínére. Hamisítatlan kora tavaszi ipolyi kép fogadott. A víz erős sodrásában gallyak úsztak alá, a távolban megcsillant a napfény Ipolybalog lapos tetős házain.

Itt várt már bennünket Molnár János, Ipolyvece polgármestere a Szent Korona Kórus gyönyörű egyenruhába bújt tagjai körében. A túlparton hasonlóképpen készülődött a jeles pillanatra Bálint Péter polgármester és igen szűk körű társasága.

Molnár János, Ipolyvece polgármestere a szándéknyilatkozattal, melyet aztán kishajóval küldtek át a folyón | Fotó: H. Cs. / NMH
Fotó: H. Cs. / NMH

Amint megérkezett Veresegyházról Pásztor Béla, hazánk leghosszabb ideje tevékenykedő – amúgy ipolybalogi származású – polgármestere, megkezdődhetett az ünnepélyes aláírás felvezetése. Lőrincz Sarolta Aranka előadóművész, az ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport vezetője előbb a palóc himnuszt énekelte el, majd saját versét szavalta, míg Nagy Bálint íjász magas ívben hulló vesszőjét lőtte át a magyar oldalra.

Molnár János rövid beszédében kifejtette, amikor 2021-ben az ötletgazda, Pászti Károly, a Szent Korona Kórus társkarnagya felvetette a híd építésének ötletét, aligha gondolta volna, hogy ilyen rövid időn belül eljuthatnak a megvalósításig. A szándéknyilatkozat után aligha kétséges, hogy Magyarország és Szlovákia kormányzata egyaránt támogatja a kezdeményezést, és hamarosan megindulhat a tényleges kivitelezés.

Ipolybalog delegációja a túlpartról viszonozta a megállapodást
Fotó: H. Cs. / NMH

Bálint Péter hangsúlyozta, sokrétű viszonyrendszer jellemezte a múltban a két település lakosságát, gyakorta jártak át az ismerősök a túloldalra, amit sajnálatosan szétválasztott az államhatár, de épp itt az ideje, hogy a híd újra összekössön bennünket. Jámbor László, a szlovákiai, besztercebányai önkormányzat magyar képviselője pedig kiemelte, ha egykor negyvenvalahány ilyen összeköttetés teremtődhetett az Ipolyon a szomszédos falvak között, miért ne lehetne ugyanezt újjáéleszteni a huszonegyedik században.

Következett a nap fő mozzanata. Miután mindkét oldalon aláírták a polgármesterek az okmányokat, a parányi csónakok a gondosan bebugyolált iratokkal megindulhattak a túlsó partra, majd onnan vissza. Innen valóban már csak egy kis lépés a két állam vezetésének jóváhagyása, és megépülhet a várva várt híd.

Hosszú átkelést biztosítana

Az ötletgazda Pászti Károly néhány technikai részletbe is beavatott bennünket. Maga a híd a tervek szerint összesen 231 méter, azaz eléggé hosszú lesz, és lényegében a két gátrészt köti majd össze a folyó felett. A tervezőkkel együtt gondosan ügyelnek minden apróságra, így például figyelnek rá, hogy a lehető legkíméletesebben bánjanak a természettel, és a kialakítás során a felhasznált anyagoknál is elsődleges szempont a környezetvédelem, éppen ezért csak a legszükségesebb méretekig avatkoznak be a folyó partjának eredeti rendjébe, feltétlenül csupán minimális fakivágással számolnak. A híd szorosan kapcsolódhat a jövőben az Ipoly-völgy fellendülőben lévő gyalogos és kerékpáros idegenforgalmához.

Címkék#ipoly#híd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában