Nool.hu videó

2023.05.06. 17:35

Nyolcvan nógrádi tekert a zöldbe Ipoly-völgyi örökségeink útján (videó)

Zöldutas kerékpártúrára indultak közel nyolcvanan szombaton Nyugat-Nógrádban. Nyolc települést érintve a résztvevők felkeresték a helyi értékeket, így többek között a Mikszáth-család emlékeit is.

Ember-Lukács Zsófia

Az egész napos kerékpártúra résztvevői Nagyorosziból indultak

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

– A Tekerj a zöldbe az örökségeink útján zöldúton! elnevezésű biciklitúrát 16. alkalommal rendezzük meg a Börzsöny lábánál, az Ipoly völgyében található községekben – mondta el Pásztor Ildikó, a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnöke portálunk érdeklődésére. Hozzátette, hogy a tíz települést tömörítő egyesület által szervezett, az aktív életformát népszerűsítő egész napos kerékpártúra résztvevői Nagyorosziból indultak és Borsosberénybe érkeztek először, majd Horpácson, a Mikszáth-család sírjánál elevenítették fel Végh József helytörténész segítségével az író emlékét.

Ezután Pusztaberkin keresztül Érsekvadkertre érkeztek, ahol megtekintették a vármegye egyik legértékesebb néprajzi és helytörténi gyűjteményét. Következő kihívásként Pataktól Dejtárig kerékpároztak, itt programokkal készültek a helyiek. A biciklisek ezután Ipolyvece felé indultak, ahol az Ipoly-parti gáton, a madármegfigyelőnél a Magyar Madártani Egyesület nógrádi alelnöke adott bepillantást a madarak élővilágába.

Drégelypalánknál a régi fahídon át a szlovákiai Ipolyhídvégre kerekeztek, ahol Olexa Miklóshoz és a Menekültek útja című szolidaritási emlékakcióhoz csatlakozva egy lengyel katonai emlékfal megkoszorúzásával ért véget a program. A túra hossza 42 kilométer volt, amely elsősorban alsóbbrendű aszfaltutakon, illetve burkolatlan földutakon, a természetben vezetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában