Nool.hu videó

2023.05.06. 06:58

Indul a roham: virággal köszönti édesanyját a legtöbb nógrádi (videó)

Csokrokkal, versekkel, fotóval és virágültetéssel is készülnek megyénkben a tavasz egyik legszebb ünnepére, az anyák napjára. Számtalan apró figyelmességgel tehetjük szebbé ezt a napot.

Gulyás Edina

Hazánkban május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat

Forrás: Nool

Fotó: Szabo Peter

Anyák napját világszerte ünneplik. Hazánkban május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Az alkalomra kicsik és nagyok egyaránt készülnek, virággal, verssel, apró figyelmességgel köszönik meg a legnagyobb ajándékot, az életet. 

A gyerekek mindig izgatottan alkotnak az ünnepre

A Szuhai Kikerics Óvodában is minden évben izgatottan készülnek erre a napra a gyerekek. 

– Ez az év egyik legfontosabb és legszebb ünnepe számunkra. Úgy gondolom: napjainkban nagy szükség van arra, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor lelassulunk és egymás felé fordulunk. Az együtt töltött idő kell ahhoz, hogy a gyerekekben kialakuljon a kötődés. Ezért szem előtt tartjuk a családi értékek erősítését – fogalmazott Kotro­czóné Pethő Veronika, óvodavezető. 

Mint mondta, az ünnepnap előtt sokat beszélgetnek a családról. A kicsik, mint minden évben, idén is mondókákkal, versekkel, és saját kezűleg készített ajándékokkal köszöntötték az édesanyákat és a nagymamákat. Mindezek mellett egy újdonsággal is készültek az ünnepre: fotófalat alakítottak ki, ami előtt büszkén pózoltak gyermekeikkel az anyukák és a nagymamák is. 

A cserepes virág a legkelendőbb

– A vásárlók közül többen a maradandó, cserepes növényeket keresik. Ebben annak is szerepe lehet, hogy jelentősen megemelkedett a vágott virágok ára – tájékoztatott Ladóczkiné Ujházi Beáta, egy tari virágbolt tulajdonosa. – Ettől függetlenül természetesen vannak, akik egy-egy szállal, vagy csokorral köszöntik az édesanyjukat. Népszerűek még a tavaszi, egynyári összeültetős növények, amelyeket a teraszra, vagy a bejárati ajtó elé helyeznek el. Apró ajándékokat, „szeretlek anya” feliratú kísérő táblákat, asztali dekorációkat, kerámia díszeket is előszeretettel vásárolnak.

Hozzátette: a vevők keresik a muskátlit, a leandert, a levendulát és a begóniát is. A csokrok közül pedig a rózsa és a tulipán a befutó. Mivel idén a középiskolai ballagások is az anyák napját megelőzően zajlanak, nagy a forgalom a virágüzletekben. A legtöbben jellemzően mégis vasárnap szerzik be a cserepes növényeket és a csokrokat. 

Programokkal adnak hálát

Szűkebb hazánk településein is különleges programokkal kedveskednek a naphoz kapcsolódóan. Mátranovákon anyák napi idézetekkel díszítik fel a művelődési ház ablakát, Mátraverebélyben pedig idén harmadik alkalommal szerveznek virágültetést. 

– Hagyományteremtő céllal hívtuk életre három esztendővel ezelőtt a virágültetést, amin évről évre többen vesznek részt. Az önkormányzat biztosítja a növényeket, amelyek a jó hangulatú délelőtt során kerülnek a földbe a falu központjában, a művelődési ház körüli területen. Így amellett, hogy a családok együtt töltik az időt a környezetünk szépítéséért is teszünk – hangsúlyozta Erdeiné Benus Hajnalka helyi közösségszervező szakember. – A virágültetés mellett a gyerekek helyben készített kézműves ajándékkal is kedveskednek édesanyjuknak, nagymamájuknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában