Történések

2023.05.02. 21:59

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. május 2.

Ma sem maradtak hírek nélkül portálunk olvasói. Összeszedtük Nógrád megye legfontosabb híreit, amikről nem érdemes lemaradni.

GÉPÉ

Két gépjármű ütközött össze ma hajnalban Bátonyterenyén

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy egy személyautó haladt a bátonyterenyei Ózdi úton, amikor eddig tisztázatlan körülmények között az 52. szám előtti útszakaszon áttért a menetirány szerinti szemközti forgalmi sávba, ahol összeütközött egy arra közlekedő személyautóval. Hozzátette: a baleset következtében az egyik sofőr megsérült. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ismertette, hogy a helyszínre a városi hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket és segítettek a mentőknek kiemelni az egyik embert a járműből. Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa elárulta, hogy a helyszínről egy 60 év körüli férfit könnyebb sérülésekkel szállítottak a mentők kórházba.

Eredményes volt a Speedmarathon Nógrád vármegyében 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lehetőséget biztosított a rendőrség a lakosság számára, hogy a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság működési területén a sebességmérési akció lehetséges helyszíneire javaslatokat tegyenek. A települési helyek vonatkozásában ez évben is számos állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a vármegyei rendőrkapitányságok jelölték ki az ellenőrzések helyszíneit. Nógrádban a 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban volt. A végrehajtott ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is felléptek.

Közművelődési szakemberek képezhetik magukat Salgótarjánban

Közművelődési szakmai továbbképzés indult Salgótarjánban a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében – adta hírül honlapján az intézmény. A heti egy alkalommal, hat héten át tartó kurzus során a megye 15 településéről érkezett közművelődési szakemberek megismerkednek többek közt az amatőr művészeti csoportok helyi társadalomra gyakorolt jótékony hatásával, a csoportok sajátos működésével, mentorálásuk fontosságával és a szakmai módszertani segítés lépéseivel. A tananyag feldolgozása különböző módszerekkel történik: oktatói előadás, valamint számos csoportos feladatmegoldás segíti a témában való elmélyülést. A közművelődési szakmai hálózat erősítésére, a gyakorlatok átadására is kiváló lehetőség a szakmai továbbképzés – tették hozzá.

Bankjegykiadó automata segíti a kényelmes ügyintézést Mátraterenyén

A szerkezet a község nádújfalui településrészén, az orvosi rendelőnél kapott helyet. – Pénzintézetünk életében mindig is fontos szempont volt, hogy az ügyfeleinket minél magasabb szinten ki tudjuk szolgálni és elégedetté tenni. Ennek egyik fontos állomása az ATM telepítése is – tájékoztatott Storkné Molnár Mónika, területi vezető.  – Bankunk kifejezett célja, hogy a Mátraterenyéhez hasonló településeken rendszeres személyes jelenléttel javítsuk a pénzügyi szolgáltatások helyi elérhetőségét. Mobilbankár kollégánk rendszeresen jelen lesz Mátraterenyén, segít az ott élők banki ügyeiben – fűzte hozzá Storkné Molnár Mónika. 

Kölcsönrendszám és lopott autó: a rendőrök gyorsan elkapták a varsányi elkövetőt

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves varsányi férfival szemben, aki elkötött egy parkoló autót, hogy azzal kocsikázzon, majd egy másik autóról szerzett rendszámot szerelt a járműre. A vádirat szerint a férfi 2022. október 19-én a hajnali órákban lakóhelyén egy számára idegen, parkoló, de nyitott járműbe beült, és az abban hagyott slusszkulccsal beindította, hogy egy ismerősével a településen autózzanak. Mikor ismerőse kiszállt, a vádlott elhatározta, hogy Lőrincibe indul barátnőjéhez a lopott gépjárművel. Az autó rendszámát levette, majd egy a vasútállomás környékén parkoló autóról leszerelt rendszámot szerelt fel a helyére. Az így meghamisított rendszámú autóval sem közlekedhetett sokáig, egy rendőri ellenőrzés során hamar kiderült a turpisság. A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a büntetlen férfival szemben jármű önkényes elvételének bűntette és egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt emelt vádat, melyben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Tartós élelmiszereket adományoz a nógrádsipeki egyesület a lakosoknak 

A Nógrádsipeki Származásúak Egyesülete a közösségi oldalán adott tájékoztatást arról, hogy május 20-án, szombaton tartós élelmiszert osztanak a lakosok részére. A felhívás szerint az adomány búza finomlisztet, kristálycukrot és étolajat tartalmaz majd. Erre pedig jogosult minden olyan nógrádsipeki lakos, aki állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik a településen. – A jelenlegi gazdasági helyzet kialakulására tekintettel szolidaritást, társadalmi felelősséget vállal az egyesület a helyi lakosokkal szemben. Az összetartás, összefogás jegyében segítünk tartós élelmiszerek adományozásával – olvasható a közleményben. A felajánlások szétosztása reggel 8.00 órakor kezdődik és házhoz szállítással történik. Így arra kérik a lakosokat, hogy a háztartásból, vagy ha nem tartózkodnak otthon, akkor a szomszédból egy személyt bízzanak meg a csomag átvételével, mert későbbi időpontban már nem lesz lehetőségük azt átvenni. Hozzátették, ahány létszámú a háztartás, annyiszor egy 1 kilogramm liszt, 1 kilogramm kristálycukor, illetve 1 üveg étolaj jár majd.

Szent József ereklyéje a salgótarjáni Acélgyári úti templomba érkezett 

Munkás Szent József oltalmába 2011 májusában, az Acélgyári úti ferences templom felavatásának 75 évfordulóján ajánlotta Salgótarjánt Beer Miklós váci megyéspüspök. Jézus nevelőapjának liturgikus ünnepe 1955 óta május 1-je. Hétfőn a Szent József-templomban is megemlékeztek róla: a szentmisét Zahar Béla plébános, Varga András esperes és Gyurkó Géza diakónus mutatta be. Előbbi egyházi személyiség ereklyét is hozott, szentbeszédében pedig röviden ismertette annak legendáját is. Eszerint Szent József, az ács munkájához fát vásárolt, de nem volt elég pénze, ezért zálogba adta köpenyét. A ruhadarabnak később felismerték a csodatévő erejét. Rómába Szent Jeromos hozta a 4. században, egy része Aachenbe került, majd egy további darabja a Szent György Lovagrend révén Magyarországra. A rend egyik tagja ajándékozta a templomnak a kapszulába rejtett maradványt. A május 1-i szertartáson felolvasták az ereklyét hitelesítő püspöki tanúsítványt és az adományozásról szóló okiratot is. A szentmise végén Varga András megköszönte Zahar Bélának a közbenjárást, aminek hála, a Szent József titulusú templom a névadó ereklyéjét is őrizheti ezentúl.

Javában épül az ország egyik legnagyobb skateboard pályája Balassagyarmaton

Gőzerővel folynak a munkálatok a Mária a Szentlélek Mátkája-templom mögötti egykori homokbánya területén, ahol újonnan épülő skateboard pálya várja majd a BMX, a gördeszka, a görkorcsolya és a roller szerelmeseit is. A beruházás a Zöld Csiga nevet viselő, városi zöldfelület-megújítási komplex program keretében valósul meg. 

Útfejlesztés miatt döcögősebb lehet a közlekedés Karancskesziben

Útjavítási munkálatokat kezdtek meg május 2-án, kedden Karancskeszi belterületén, ezért fennakadásokra lehet számítani – tájékoztattak a település közösségi oldalán. Hozzátéve: az arra járó autósok fokozott figyelemmel és fegyelemmel közlekedjenek a balesetek elkerülése érdekében.

Éremmel térhetett haza a balassagyarmati tanuló az országos versenyről

A napokban lezajlott az 57. Kazinczy-verseny döntője a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium szervezésében. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikuma a közösségi oldalán adta hírül, hogy az intézményüket a rangos eseményen Csernyik Dorka és Urbán Emma. A felkészítő tanáruk Bíró Szilvia volt, aki a bejegyzésben hozzátette: Urbán Emma azon 15 szakképző iskolás diák között végzett az 52 versenyzőből, akik a legrangosabb jutalommal, a Kazinczy-éremmel térhettek haza. Mindemellett Emma a "A kötelező szöveg kiemelkedő tolmácsolásáért" különdíját is kiérdemelte teljesítményével.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában