Hitélet

2023.05.01. 19:59

Szent József ereklyéje a salgótarjáni Acélgyári úti templomba érkezett

Munkás Szent József oltalmába 2011 májusában, az Acélgyári úti ferences templom felavatásának 75 évfordulóján ajánlotta Salgótarjánt Beer Miklós váci megyéspüspök. Jézus nevelőapjának liturgikus ünnepe 1955 óta május 1-je.

Nool

Zahar Béla atya kezében Szent József ereklyéjével, a Szent György Lovagrend egyik tagjának ajándékával

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Hétfőn a Szent József-templomban is megemlékeztek róla: a szentmisét Zahar Béla plébános, Varga András esperes és Gyurkó Géza diakónus mutatta be. Előbbi egyházi személyiség ereklyét is hozott, szentbeszédében pedig röviden ismertette annak legendáját is. Eszerint Szent József, az ács munkájához fát vásárolt, de nem volt elég pénze, ezért zálogba adta köpenyét. A ruhadarabnak később felismerték a csodatévő erejét. Rómába Szent Jeromos hozta a 4. században, egy része Aachenbe került, majd egy további darabja a Szent György Lovagrend révén Magyarországra. A rend egyik tagja ajándékozta a templomnak a kapszulába rejtett maradványt.

Szent József ereklyéje a salgótarjáni Acélgyári úti templomba érkezett
Szentmise az Acélgyári úti templomban
Fotó: Faragó Zoltán / Forrás: Nool.hu

A május 1-i szertartáson felolvasták az ereklyét hitelesítő püspöki tanúsítványt és az adományozásról szóló okiratot is. A szentmise végén Varga András megköszönte Zahar Bélának a közbenjárást, aminek hála, a Szent József titulusú templom a névadó ereklyéjét is őrizheti ezentúl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában