Hírösszefoglaló

2023.04.11. 21:17

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 11.

Nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok Nógrádban. Szokásunkhoz híven ma este is összefoglaltuk szűkebb hazánk legfőbb történéseit, legolvasottabb cikkeinket.

Lászlók Judit

Csökkent a lakosság, nőtt az ingatlanok ára Salgótarjánban 

Folytatódott a korábbi években erősödő tendencia, így a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Az országos tendencia sok vármegyében látható, Nógrádban viszont kicsit más a helyzet, vannak települések, amelyek több lakosnak adnak helyet, az ingatlanárakon ez azonban nem feltétlenül látszik. Az ingatlan.com elemzése szerint Salgótarjánban 471 fővel, 1,4 százalékkal mérséklődött a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a vármegyeszékhely átlagos négyzetméterára 15 százalékkal 240 ezer forintra nőtt a kínálati piacon. A vármegyén belül Palotás és Nézsa lakosságszáma 34, illetve 32 fővel, 2 és 2,5 százalékkal emelkedett. Az átlagos négyzetméterárak ezeken a településeken 239 és 258 ezer forintot tettek ki, előbbi 8 százalékos drágulást, utóbbi stagnálásnak felel meg. 

Sokan látogattak el a rendezvényre

A Tarjáni Tavasz programsorozat keretében szervezték meg vasárnap Eresztvényben a Húsvéti zsongás elnevezésű rendezvényt, amelyre sok család kilátogatott. A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. népszerű ünnepi eseményén a programpaletta igencsak változatos volt, hiszen a családi vetélkedőktől a profi buborékshow-ig megtalálhatták a kedvükre valót a helyszínre érkezők. A résztvevő családok többek között egy játékos húsvéti vetélkedő keretében mérhették össze tudásukat. Ezen felül a lurkók húsvéti köntösbe öltöztetett népi játszóparkban szórakozhattak, de kézműves foglalkozásokon is bemutathatták kreativitásukat. 

Rendhagyó VerSTúrát szerveztek 

A VerSTúrát a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. szervezte. Rendhagyó módon Madách Imre szobra volt a túra első állomása, mivel az országgyűlés az idei esztendőt Madách-emlékévvé nyilvánította. A program Balázs János festőművész szobránál folytatódott. A túra résztvevői ezt követően a Fő téren lévő Radnóti Miklós szoborhoz sétáltak el, ahol egy versfalat is felállítottak a szervezők, amire bárki felírhatta a kedvenc művét, vagy idézetét. A túra Kő Pál József Attilát ábrázoló domborművénél fejeződött be. 

A roma kultúra napjára emlékeztek 

A közelmúltban a roma kultúra napja alkalmából a salgótarjáni múzeumban levetítették A csillagigazgató vén remete című portréfilmet Balázs Jánosról, aki cigány származású költő és festőművész volt. A bemutatón az érdeklődők mellett a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán és Petőfi Sándor Tagintézményeinek diákjai is részt vettek, akik ezzel tágabb ismeretet szerezhettek Balázs János munkájáról, kultúrájáról. 

Sikeresen szerepeltek a nógrádiak a tájékozódási futóversenyen 

A húsvéti ünnep első két napján közel félezer korosztályos tájékozódási futó vett részt Táborfalva térségében az utolsó 44. alkalommal lebonyolított kétfutamos nemzetközi részvételű ranglista versenyen a Postás kupán. A nógrádiak közül összetettben az ifjúsági fiúknál Maier Bendegúz (Salgótarján Dornyay) mellett a dobogó további fokaira klubtársai Verebélyi Attila és Alb Zalán állhattak fel. Felnőtt férfiak II. osztályú versenyszámában a gyarmati Kovács Boldizsár nyert, testvére Kovács Sebestyén, illetve a tarjáni színeket képviselt Berecz Gábor előtt. A szenior nőknél Novotni Tiborné arany, férfiaknál Kovács Gábor bronz, nyílt kategóriában pedig Balázs Anna ezüstérmet szerzett. 

Rengeteg turista kereste fel Hollókőt 

A kedvezőtlen időjárás ellenére is özönlöttek a turisták a Hollókői Húsvéti Fesztiválra, ahol rengeteg volt a külföldi vendég. A látogatók a gazdag folklórprogramok, a palóc gasztronómia és a koncertek mellett megtekinthették a település leglátványosabb és legismertebb népszokását: a húsvéti locsolkodást. Mindezeken kívül idén egy különlegességgel is készültek a szervezők, ugyanis a látogatók hazavihették a Hollókői locsolóvizet. Szabó Csaba, a falu polgármestere rendezvény vasárnapi megnyitóján kiemelte: hálás amiért ennyien ellátogattak Hollókőre, valamint megköszönte a résztvevőknek, hogy megvásárolták a belépőjegyet, ugyanis a község a bevételeiből tartja fent magát. 

Hiába keresték a meglepetéseket 

Húsvétvasárnap Karancsberény Község hivatalos Facebook-oldalán felhívták a figyelmet, hogy a település egyes részein meglepetéseket rejtett el az önkormányzat. Ezért arra buzdították a lurkókat, hogy hétfőn keljenek fel időben és egy ajándékot vigyenek haza. Azonban sok gyerkőc hiába indult időben a keresésre, sajnos csalódniuk kellett. Valaki úgy gondolta, hogy bespájzolja az összes édességet, így másnak már nem jutott belőle. Lehoczkiné Csombor Erika Tünde, a község polgármestere elmondta: az emberi telhetetlenség határtalan, hiszen nem egy-két megtalálónak kellett volna az összes jutalmat bezsebelni.

A gyógyászati segédeszközöket árusítókat ellenőrzik 

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságénak revizorai a gyógyászati segédeszközöket árusítóknál vizsgálódnak ezen a héten. Szerdán a rétsági, csütörtökön a balassagyarmati, míg pénteken a Salgótarjáni járásban végeznek ellenőrzéseket. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a gyógyászati segédeszközöket árusítóknál. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Elfogták a rendőrök az elkövetőket

A rendőrség lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett, orvvadászat bűntett és lopás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 57 és egy 48 éves Szurdokpüspökiben élő, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy 31 éves Jobbágyiban élő férfivel szemben – írja a NOOL.HU. A gyanúsítottak április 5-ét megelőzően többfajta éles és hatástalanítottként árusított fegyvert, fegyveralkatrészt és lőszereket, valamint számszeríjat szereztek be és tartottak maguknál. A férfiakat rendőrök elfogták. 

Elismerést kaptak 

A 32 éve működő Drégelypalánki Önvédelmi és Polgárőr Egyesület érdemelte ki idén az Év Polgárőr Egyesülete kitüntetést szűkebb hazánkban. A drégelypalánki önvédelmi csoport 1991-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a települést biztonságosabbá tegyék. Az évek óta tartó munkásság meghozta az eredményét, ugyanis az idei évben Nógrád vármegyében az OPSZ az Év polgárőr egyesülete elismerést adományozta a drégelypalánkiak számára. A kitüntetést az OPSZ az 1848-49-es szabadságharc emlékére Vácon rendezett országos központi ünnepségen vehette át Pivarcsi Zsolt, dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkártól és dr. Túrós Andrástól, az OPSZ elnökétől. 

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában