Nool.hu videó

2023.04.09. 15:26

Tömegeket vonzott a húsvét fővárosába, Hollókőbe a látványos locsolkodás (fotók, videó)

A kedvezőtlen időjárás ellenére is özönlenek a turisták a Hollókői Húsvéti Fesztiválra, ahol rengeteg a külföldi vendég is. A látogatók a gazdag folklórprogramok, a palóc gasztronómia és a koncertek mellett vasárnap is megtekinthették a település leglátványosabb és legismertebb népszokását: a húsvéti locsolkodást.

Lászlók Judit

Rengeteg embert vonzott a hagyományos locsolkodás

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A hűvös idő ellenére is rengetegen látogattak el Hollókőre húsvét vasárnap. Azok, akik már a reggeli órákban megérkeztek a településre, részt vehettek a húsvéti szentmisén az Ófaluban, illetve az azt követő feltámadási körmeneten is. Ezt követően a Pajtaárok Színpadnál kezdetét vette a megnyitó, ahol Szabó Csaba, a falu polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: hálás amiért ennyien ellátogattak Hollókőre, valamint megköszönte a résztvevőknek, hogy megvásárolták a belépőjegyet, ugyanis a község a bevételeiből tartja fent magát. 

– A húsvét számunkra igazán fontos, egyrészt vallási szempontból, másfelől pedig a település számára ez a szezonnyitó – mondta Szabó Csaba. Hozzátette: az újjászületés, a feltámadás ünnepe már jó pár éve a község egyik fontos eseménye. Ennyi vendéget sosem várnak egy napra, mint ebben a két napban. Hollókő a húsvét fővárosa, így a legtöbben ekkor szeretnek ellátogatni a településre, hiszen az ünnep mellett a hagyományok, a népviselet a tojásfestés, a locsolkodás, a néptánc, valamint a kézművesség ilyenkor a leglátványosabb a községben. 

A polgármester beszédében megemlékezett Hollókő világörökséggé nyilvánításának 35. évfordulójáról is, amelyet nemrégiben ünnepelt a település.

Mint mondta: ez a cím sok szempontból segítséget nyújtott a község számára és világszerte ismertté tette Hollókőt. Ezután a települést egy kincsesládához hasonlította, miszerint az épített környezet, a középkori vár, valamint az Ófalu a néphagyományokkal és a tájjal együtt sok értéket rejt magában. Ugyanakkor hangsúlyozta: évről évre egyre több turisztikai attrakcióval bővül a település, a napokban például Csipkemúzeum nyílt az Ófaluban. Mindezeknek köszönhetően pedig még színvonalasabbá vált a helyi turizmus. 

A látogatókat a vasárnap többek között palócgasztronómia, folklórprogramok, kézműves kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, valamint táncház is várta. Koncertet adott a Kerekes Band és a Dűvő Zenekar, továbbá fellépett a Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes is. Emellett a Szent László Vitézei Egyesület lovagi játékot tartott a felújított várban. Az Ófaluban pedig a hagyományokhoz hűen megtartották a falu leglátványosabb és legismertebb népszokását a húsvéti locsolkodást. Mindezeken kívül idén egy különlegességgel is készültek a szervezők, ugyanis a látogatók hazavihették a Hollókői locsolóvizet. A napot a Dr. Román András Látogatóházban a Locsoló Táncház zárja. Húsvét hétfőn szintén hasonló programokkal várják majd a helyszínre ékezőket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában