Ajándék

2023.04.07. 18:45

Elkezdődött a húsvéti fesztivál – vidd haza a locsolóvizet Hollókőről!

Idén is négynapos programsorozattal várják az érdeklődőket a Húsvét Fővárosában. A hosszú hétvégén gazdag folklórprogramok, palóc gasztronómia, koncertek és az elmaradhatatlan locsolkodás nyújt majd felejthetetlen élményeket a vendégeknek.

Lászlók Judit

Idén nem kis veszélyt jelent majd a kültéri locsolás, de a „hollókői parfümöt” mindenki hazaviheti magával

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Szabó Csaba, a község polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az idei fesztivál a pénteki ingyenes nappal kezdődött meg az Ófaluban. A látogatók megtekinthetik a kézműves kirakodóvásárt és a dr. Román András Látogatóházban vetített archív képeket és filmeket, valamint tojást festhetnek, illetve feleleveníthetik a hollókői böjti szokásokat.

Hagyományőrző programokkal készülnek

– Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az Ófalu udvaraiban. A néphagyományból is lehet majd életképeket látni, akár a kerepelést, akár az öltöztetést. A Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel pedig szilvásgombócot lehet majd főzni, míg a Nógrád Táncegyüttes táncolni tanítja az érdeklődőket. Ezekkel a programokkal pedig ráhangolódunk a húsvét vasárnapra és hétfőre – mondta a polgármester.

Kiemelte, húsvét vasárnap és hétfőn a hagyományokhoz hűen szent mise, feltámadási körmenet, táncház, locsolkodás, kézművesvásár, mesemondás és tojásfestés is várja a látogatókat több helyszínen. A fesztivál során a Pajtaárok Színpadon koncertet ad a Dűvő Zenekar, a Kerekes Band és a Parno Graszt is. Továbbá fellép még Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes. Emellett a Szent László Vitézei Egyesület lovagi játékot tart majd a felújított várban. 

Hazavihetik a locsolóvizet

Mindezeken kívül idén egy különlegességgel is készültek a szervezők, ugyanis a látogatók hazavihetik a Hollókői locsolóvizet. 

– Néhány évvel ezelőtt próbálkoztunk már hasonlóval. Akkor kétezer darab kis méretű vödröt gyártottunk hollókői emblémával, amit szinte azonnal elkapkodtak a turisták. Idén egy kis csatos üvegbe zártuk a forrásvizet, locsoló emblémával ellátva. Bízunk benne, hogy ez is kelendő lesz mindenki számára – fogalmazott a polgármester.

Tavaly tizenötezer ember – köztük szép számmal külföldiek – látogatott el a világörökségi helyszínre. Szabó Csaba szerint már a pénteki ingyenes napra is legalább háromezer fővel számolnak, szombaton pedig ettől kevesebbre. Azonban vasárnap 4-5 ezer, míg hétfőre legfeljebb hatezer látogatót várnak majd az Ófaluba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában