Gasztronómia

2022.12.19. 17:35

Szurdokpüspöki bivalyrezervátum: mezőgazdaságunk termékei jelentik az életet

Újabb elismerést vehetett át Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa a közelmúltban, akinek bivalyból és szamárból készült termékei most már Geofood védjeggyel vannak ellátva.

Nagy Orsolya

Szalai Ferenc egyik kedvencével a Mátrai Bivalyrezervátumban, Szurdokpüspöki külterületén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter, Nógrád Megyei Hírlap

Emellett pedig igazi Nógrádikumnak is számítanak a húskészítményei. A Mátra nyugati kapujánál található mintegy 150 hektárnyi területen az a rezervátum, amely több száz állatnak ad otthont. A területen mintegy 180 magyar házi bivaly, 100 parlagi szamár, valamint több mint húsz ló és póni van vegyesen. Az állatok mindegyike teljes harmóniában él a természetben, megfelelő gondoskodás mellett.

Szalai Ferencnek, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosának munkáját pedig már számos alkalommal elismerték.

– Két évvel ezelőtt kaptam meg a Nógrádikum címet, amely megtisztelő volt a számomra. Ez egy nagyon komoly elismerés, amelyre büszke vagyok és nagyon jól esik – fogalmazott Szalai Ferenc, aki a közelmúltban vehette át a Geofood védjegy használatára vonatkozó engedélyt is.

Mint mondta, ez az elismerés is megtisztelő, hiszen az UNESCO nemzetközi szervezet védjegyévé váltak a termékei, nem csak az alaphúsok, de az abból készült áruk is.

A termékek között pedig igazi különlegességek is megtalálhatók, mint például a szamárzsír, de van nemes penésszel érlelt bivalyszalámi, füstölt kolbász, sonka és persze az alaphúsok is.

Szalai Ferenc arra is kitért, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, a bivalyból és szamárból készült húsok pedig méltó helyet foglalnak el a gasztronómiában. Mindezt mi sem igazolja jobban, minthogy hazánk több elismert étterme rendszeres vásárló, de külföldön is keresettek a termékek.

A rezervátumban egyébként az állatok szabadon, nagy területen legelnek különböző gyógyhatású növényeket, valamint a víz, amelyet fogyasztanak, a foltos szalamandra élettere részét is biztosítani képes. Ezek által pedig minőségi húsuk lesz az állatoknak, amelyekből a szervezet számára sem kell sok.

A rezervátum tulajdonosa elárulta azt is, hogy mit jelent számára ez a hivatás.

– Ezt mérték rám és ebbe nőttem bele. Mindez egy nagyon megtisztelő feladat a számomra. Célom, hogy a környezetemnek áttudjam adni azt, amit csinálok és azt, hogy igenis érdemes és kell is ezzel foglalkozni. Nem csak az a lényeg, hogy a saját életünket vegyük figyelembe. Ez nem az én önmegvalósításomról szól, hanem arról, hogy értéket adjak a következő generációnak – hangsúlyozta Szalai Ferenc.

Hozzátette: ez az egész része a kultúrának, a szociális hálónak, amelyet erősíteni kell magunk körül. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni továbbá, hogy mindennek az alapja a mezőgazdaság, hiszen innen vannak azok az állati és növényi termékek, amelyek alapfeltételei az életnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában