Ünnepi édesség

2022.12.09. 17:31

Évek óta tökéletesíti receptjét a balassagyarmati mézeskalács-készítő

A karácsony elengedhetetlen süteménye az illatos, formás, díszített mézeskalács, ami nem csak ünnepi finomság. Emellett az elkészítése is kreatív családi program lehet. Mitől lesz ízletes és puha az ünnepi édesség? Uram Margit balassagyarmati mézeskalács-készítő évek óta tökéletesíti a recepjét.

Ember-Lukács Zsófia

Uram Margit ízletes és csodaszép mézeskalácsokat készít

Forrás: Nool

Fotó: E- L. Zs.

A profi mézeskalács-készítőnél évekkel ezelőtt csak hobbiként indult a sütés, mára azonban már vállalkozásként működik. Gyermekkora óta szeret sütni-főzni, mindig édesanyja mellett segédkezett. Mint mondta: hat évvel ezelőtt egy méhész barátjával találkozott, s a tőle kapott virágmézekből készített először mézeskalácsokat. Rengeteget kísérletezett a sütéssel és a díszítéssel is. Kezdetben csak a barátoknak, családnak készített ajándékba a finomságból, aztán gyorsan híre ment a csodásan díszített egyedi süteményeknek.

A mézeskalács karácsonyi ajándéknak is kiváló
Fotós: E-L. Zs. / Forrás: Nool

Hogyan lássunk hozzá?

Uram Margit elmondta: a mézeskalács készítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket, a kakaóport és a szódabikarbónát egy nagy tálba szitáljuk. 

– Gőz felett a mézet és a vajat összedolgozzuk. A tojást és a vizet villával kikeverjük. Ezután mindezt hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. Minél tovább áll annál jobban összeérnek az ízek, a méz alkotóelemei miatt pedig nem romlik meg. Másnap fontos, hogy még egyszer kézzel fényesre gyúrjuk a tésztát, ezután 3-4 milliméter vastagságra nyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal tetszőleges formákat szaggatunk belőle. A tepsibe 1,5 centiméter távolságra helyezzük, majd 160 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük. Díszítés előtt egy napot ismét állni hagyjuk – tette hozzá a készítő.

Megannyi minta rárajzolható a formákra
Fotós: E-L. Zs. / Forrás: Nool

Hangsúlyozta: fontos, hogy kézzel dolgozzunk, mert akkor érezzük és megtapasztaljuk, hogy milyen az állaga a tésztának, ami az összetevők miatt eltérő lehet. Az így elkészült mézeskalácsok azonnal puhák és omlósak lesznek, lezárt dobozban hetekig puhák maradnak.

A cukormázat illetően kiemelte: kézi habverővel a tojásfehérjét kikeverjük, akkor jó, ha a kanálról nem lefolyik, hanem sűrűn leomlik. 

– Ezt egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk és már díszíthetjük is a kihűlt mézeskalácsokat. Ha elég kreatívak vagyunk, akkor egyedi felirattal és mintával is díszíthetjük, amiből egy személyre szóló karácsonyi ajándékot készíthetünk – ismertette Uram Margit.

Uram Margit receptje
Tészta hozzávalói:
60dkg liszt
20dkg porcukor
14g szódabikarbóna
14g kész fűszerkeverék, vagy ízlés szerint fahéj és őrölt szegfűszeg
1 evőkanál kakaópor
25dkg méz
6dkg vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
50ml víz
 

Cukormáz hozzávalói:
1 tojás fehérje
25dkg porcukor
1-2 csepp citromlé 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában