Brutalitás

2022.11.03. 13:51

Megszólal az OMSZ a bánki támadásról: szinte naponta éri agresszió a mentőket

Megdöbbentő számokat közölt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), miután megkerestük őket amiatt, hogy Bánkon brutális támadás érte egyik munkatársukat.

G.P.

Kiderült: a fenyegetések és a támadások mindennaposak az országban a közfeladatot ellátó személy ellen. Portálunk megkereste Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetőjét, hogy számoljon be a kollégáit érő agresszióról, az esetszámokról és arról, hogyan tudnak ez ellen fellépni.

– Évente 100–150 olyan eset fordul elő Magyarországon, ahol a közfeladatot ellátó mentődolgozókat komolyabb agresszió éri. Nógrád megyében évente egy-két ilyen van. A bántalmazás egyes esetekben személyi sérüléssel, máskor anyagi kárral is jár, az Országos Mentőszolgálat pedig feljelentést tesz ilyenkor. Az iménti számok nem tartalmazzák azokat a mindennapos eseteket, amikor a bántalmazás nem fajul a tettlegességig, hanem szidalomban, fenyegetésben, vagy rángatásban ölt testet.

– Budapesten történt 2016 novemberében az egyik legsúlyosabb, mentők elleni támadás, amikor egy vélhetően drog hatása alatt álló fiatalember a mentőautóban hasba szúrta a mentőápoló bajtársunkat, aki súlyos sérüléssel került kórházba – mondta el Győrfi Pál.  –  Általános szabály, hogy a konfliktust próbáljuk megelőzni, ha nem sikerül, meneküljünk, húzódjunk biztonságba és hívjunk rendőri segítséget. Sajnos ez nem mindig egyszerű. Szükség esetén az OMSZ mentőegységeinek lehetőségük van a rádiókészülékük pánikgombjának megnyomásával jelezni, ha veszélybe kerülnek. A mentésirányítás informatikai rendszere pedig megengedi a helyszín meghatározását és a rendőri segítség gyors riasztását is. 

Kiemelte: a mentőket ért támadások, fizikai erőszak kapcsán az OMSZ rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekmény, amely szabadságvesztéssel sújtható.

Nem ez volt az első eset, hogy Nógrádban a mentőszolgálat munkatársaira támadtak rá. Tavaly januárban egy zavartan viselkedő fiatalhoz riasztották a mentőket Mátraverebélybe. A férfi baltával támadta meg őket, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság járőreinek kellett közbelépniük.

Mint arról már írtunk, a Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 52 éves bánki férfi ellen, aki februárban úgy megütötte a rokona segítségére siető mentőtisztet, hogy az eszméletét vesztette. A mentősofőr az ütés és az azt követő esés következtében könnyű sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás módja miatt fennállt a súlyosabb fej- vagy végtagsérülés veszélye. Ezek elmaradása csak a véletlennek volt köszönhető. Ezért az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a Balassagyarmati Járásbíróság szabjon ki  az 52 éves férfi ellen felfüggesztett szabadságvesztést, valamint fizettesse meg az eljárás során keletkezett közel 55 ezer forintnyi bűnügyi költséget is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában