Spórolás

2022.10.21. 06:50

Energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a balassagyarmati börtönben

Egyre több sajtóhír szól arról napjainkban, hogy az energiaválság miatt, a költségek csökkentése érdekében drasztikus intézkedéseket vezetnek be. Ezek alól pedig a börtönök sem kivételek. Cikkünkben utánajártunk, hogy ebben a nehéz időszakban a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben tudnak-e munkát biztosítani az elítélteknek, illetve milyen energiatakarékos intézkedéseket vezettek be az elmúlt időszakban.

L. J.

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Forrás: bv.gov.hu

Fotó:

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya portálunk érdeklődésére közölte, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a fogvatartottak elsősorban az Ipoly Cipőgyár Kft. üzemrészeiben dolgoznak, valamint jelentős számú elítéltet foglalkoztatnak az intézetfenntartáshoz kapcsolódó munkahelyeken – dolgoznak a konyhán és takarítási feladatokat is végeznek. A munkáltatás mellett Balassagyarmaton középiskolai oktatásban, valamint szakács és asztalosipari összeszerelő szakmaképzésben vesznek részt a rabok, a 2022/23-as tanévben összesen közel nyolcvanan.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya azt válaszolta, mint valamennyi állami szervre, úgy a büntetés-végrehajtási szervezetre is az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló kormányrendelet az irányadó.

– Ennek értelmében racionalizáltuk az energiafelhasználást, ami leginkább a gáz és az áram felhasználás optimálisabbá tételét érinti. Az intézet gazdálkodását eddig is a takarékosság jellemezte, emellett vizsgáltuk a napi működés egyéb területeit érintő költséghatékonyabb működést, a biztonsági szempontok és a fogvatartottak jogérvényesülésének figyelembe vétele mellett. A börtön energiahatékonyságát segíti az a pályázati forrásból, 2019-ben telepített 608 napelem panelből álló rendszer is, amelynek teljesítménye 155 kW – tájékoztattak a közleményben. 

Hozzátették: a szakembereik kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fogvatartottakat folyamatosan tájékoztassák az energiatakarékosság jegyében bevezetett intézkedésekről.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a nógrádi óvodákban is takarékoskodási intézkedéseket vezetnek be, az azonban biztos, hogy a gyerekek nem fognak fázni.

Felreppent annak a híre is, hogy az energiaválság miatt bezár a Balassagyarmati Tankerületi Központhoz tartozó Nógrádkövesdi József Attila Általános Iskola a fűtési szezon idejére. Tegnapi cikkünkben újabb fejleményekről írtunk az intézmény helyzetét illetően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában