Költségcsökkentés

2022.10.19. 06:50

Takarékoskodási intézkedéseket vezetnek be a nógrádi óvodákban

Manapság egyre több sajtóhír szól arról, hogy az energiaválság miatt, a költségek csökkentése érdekében drasztikus intézkedéseket vezetnek be a közintézményekben. Utánajártunk, hogy szűkebb hazánkban milyen takarékoskodási intézkedéseket vezetnek be az óvodákban.

L. J.

A gyerekek zavartalanul játszhatnak az óvodákban, nem fognak fázni

Forrás: Pexels/Illusztráció

A Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsődéhez tíz intézményegység tartozik a megyeszékhelyen. Andóné Angyal Mária intézményvezető portálunknak elmondta, hogy a fűtési szezon már elkezdődött. Az idén felmérték, hol és hogyan szabályozható a fűtés.

– Szinte minden óvodánkat felújítottuk, így ezekben az intézményekben hőfokszabályozók vannak felszerelve a radiátorokra, három óvodánkban cirkófűtés üzemel, de itt is tudják szabályozni a hőfokot. Az óvodák épületei hőszigetelve vannak, a felújítások pedig remélhetőleg meghozzák az eredményt és hőt takarítanak meg. Két óvoda kivételével napelemes rendszer biztosítja a villamos energiát az intézményekben, így csökkent annak a felhasználása is – mondta Andóné Angyal Mária. 

Hozzátette: a város önkormányzatával folyamatosan egyeztettünk arról, hogyan tudunk takarékoskodni és mit tudunk tenni a költségek csökkentése érdekében. Emellett egyeztetés alatt van, hogy a hidegebb időszakban mi az a minimum hőmérséklet, ami még elfogadható a gyermekek számára. Továbbá felhívtuk az óvodák figyelmét a takarékoskodásra, viszont miden olyan helyiségben, ahol a gyermekek tartózkodnak ott a megfelelő hőfokot biztosítjuk.

Az intézményvezető kitért arra is, hogy beszereznek az ágyakra vastagabb lepedőket, takarókat és ágyneműket is. Ugyanakkor az óvodában nincs szünet, viszont az iskolaszünetekben érezhetően kevesebb az ovis gyermek. Ez idő alatt ügyeletes óvodát jelölnek majd ki. Emellett egyeztettek a szülőkkel arról is, hogy a gyermekeket rétegesen öltöztessék fel.

Nem fognak fázni a gyermekek

Balassagyarmaton, a város önkormányzata már korábban döntött arról, hogy a fűtési szezon kezdetéig négy intézménybe néhány óvodába split-klímás rásegítő fűtést szerelnek be. Ezzel a gázfűtés jelentősen csökkenthetővé válik az épületekben. Csach Gábor, a város polgármestere közösségi oldalán nemrég arról számolt be, hogy jelenleg is zajlik ezeknek a légkondicionálóknak a felszerelése. Továbbá közölte, hogy a Balassagyarmati Központi Óvoda B-épületében lévő csoport szülői közössége azt a megoldást választotta, hogy ameddig légkondicionálóval fűthető az épület, addig a gyermekek maradjanak az eredeti helyükön. Azonban, ha szükségessé válik, akkor az intézmény A-épületének csoportjaiba helyezik át a kicsiket.

Székely József Ede, Diósjenő polgármestere nemrégiben szintén arról tájékoztatta portálunkat, hogy számos energiatakarékos intézkedést vezettek be a településen. Ezek közé tartozik, hogy az óvodát és bölcsődét, teljesen átállítják faapríték-fűtésre.

Nincs mindenhol szükség energiatakarékos intézkedésekre

Stayer László, Szécsény polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy két óvoda működik a városban egy épületben. Az egyik intézmény önkormányzati fenntartású, míg a másik az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) alá tartozik. A közös épület révén a fenntartási költség is megoszlik.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évekkel korábban napelemes rendszert telepítettünk az épületre, amelyhez most további napelemeket szereltek fel. Továbbá talajszondás hőszivattyú működteti a fűtésrendszert, így az óvodákban már megújuló energiával tudjuk biztosítani a fűtés nagy részét – mondta a polgármester. Hozzáfűzte, hogy a város képviselő-testülete a legutóbbi ülésen tárgyalt a helyi intézményekről az energiaválsággal kapcsolatban, de a költségek nem emelkedtek elviselhetetlenül.

Varga Richárd, Nógrád polgármestere azt közölte, hogy egyelőre nem kellett bevezetniük energiatakarékos intézkedéseket az óvodában. Az intézmény épülete napelemmel ellátott, ami biztosítja a villamos energia ellátást, valamint faaprítékkal fűtenek. A 20 százalékos fűtőanyag-áremelkedéssel nekik is számolniuk kell. 

Drégelypalánkon bár az óvodában gázfűtés van, nem terveznek külön spórolási intézkedéseket bevezetni. Rigó Dávid, a falu polgármestere arról beszélt, hogy az épület fel van újítva, többek között hőszigetelt, új nyílászárókkal, valamint napelem rendszerrel is felszerelték. Emiatt nem számítanak drasztikus költségnövekedésre. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Vizsláson egy kívül-belül megújított épületbe költöztették át az óvodát a napokban.

Bár szűkebb hazánk néhány intézményében valóban, bevezettek energiatakarékos intézkedéseket, amint azt a település vagy óvoda vezetőktől megtudhattuk, a nógrádi gyermekek nem fognak fázni a téli időszakban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában