Törzshely

2022.02.12. 15:21

Amikor még fillérekért mérték az üdítőt: ilyen volt a resti és a bisztró Balassagyarmaton

A bisztró vagy a resti szó hallatán az idősebb korosztálynak biztos eszébe jut pár szép emlék a korabeli nógrádi vendéglátóhelyekről.

K. K.

Jól esett a hideg sör egy fárasztó munkanap után a balassagyarmati restiben

Forrás: Fortepan

Februárban elindult játékunk, melyben keressük a megye legjobb vendéglátóhelyét. Nevezzétek a kedvenceteket, és repüljetek velünk vissza az időbe, hogy megmutassuk évtizedekkel ezelőtt, milyen volt a vendéglátás Balassagyarmaton.

A resti fogalma nem új keletű, csupán a múlt homályába veszett. A köznyelvben csak egyszerűen „resti”-nek hívták az ételt és italt árusító vasúti vendéglátóhelyeket. Maga a név francia eredetű, a restaurant szó becézős formája. A hatvanas évektől egészen a nyolcvanas évek végéig szinte minden nagyobb megyei állomáson megtalálható volt a sínek mentén, Somoskőújfalutól egészen Hatvanig, vagy éppen a balassagyarmati térségben. Az emberek itt töltötték az utazás előtti idejüket, ide tértek be a frissen érkezők, idegenek és helybéliek egyaránt, gyógyírt keresve az éhségre vagy a szomjúságra. 

A régi restik fénykora egészen a rendszerváltásig tartott, ekkor a legtöbb hely megszűnt vagy átalakult kocsmává.

A bisztró szó hallatán mindenkinek más jut eszébe. A 60-as, 70-es és 80-as években így hívták a gyorsétterem jellegű büféket, ahol szendvicseket, frissen sülteket, süteményeket, üdítőket, szeszes italokat és kávét is lehetett kapni, jellemzően megfizethető áron, fillérekért. Jellegzetességük volt még a gyors kiszolgálás, valamint a táblára írt menü, amely alkalmazkodott a szezonális ízekhez.

Fotó: Fortepan | Bauer Sándor

Ilyen volt Balassagyarmaton a kórházzal szembeni bisztró, ami igen népszerűnek számított annak idején a helyiek körében. A környező lakótelepiek – sőt néha a kórház látogató is – gyakran vendégeskedtek itt, ide tértek be egy megfáradt munkanap után kiereszteni a gőzt, vagy a barátokkal egy jó beszélgetésre. A korabeli lapok beszámolói szerint az épületet 1970-ben lebontották, helyén – ahol egykor a pálinka számított gyógyírként a bajra –,  ma már gyógyszertár áll.

Jelöld a kedvenc törzshelyedet és nyerj!

A vendéglátóhelyek mindig is összehozták az embereket. Te is szeretsz egy fárasztó nap után egy süteménnyel lazítani? Vagy szívesebben töltöd az idődet a kedvenc pizzázódban? Esetleg péntek este beindul a bugi a lábadban, és a jól bejáratott zenés, táncos szórakozóhely felé veszed az irányt? Megyénkben számos kiváló vendéglátóhely csábít kikapcsolódásra. Ha van olyan hely, ami kedves a szívednek, ahová a legszebb emlékeid kötődnek és ahol mindig örömmel látnak, ne habozz, jelöld a kedvencedet és nyerj! A nevezéseket február 14-ig várjuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában