Törzshely

2022.02.07. 19:50

Évente 130 ezer csésze kávét is felszolgáltak Salgótarján legnépszerűbb presszójában

Közel hatvan évvel ezelőtt Salgótarján egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye a Karancs Szálló 150 személyt befogadó presszója volt, ahol egy év alatt csaknem 130 ezer dupla feketét szolgáltak fel.

Nool

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Februárban elindult játékunk, melyben keressük Nógrád megye legjobb vendéglátóhelyét. Múltidéző írásunkban korabeli Nógrád hírlapok segítségével ezúttal betekintést nyújtunk Salgótarján legpatinásabb szállodájának, az 1964-ben átadott Karancs Szálló presszójának történetébe.

Tizenhat különböző országból érkeztek vendégek

Az 1964. április 5-én átadott Karancs Szálló 150 személyt befogadó presszója volt Salgótarján egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye. Rendszeresen tartottak különböző szakmai előadásokat, ruhabemutatókat, és öltözködési tanácsokat fiatalok részére. Az égetett mozaiklapokból kirakott fal, a ragyogó bárpult, a modern és kényelmes székek nemcsak a helyieket csalogatták egy-egy kávé vagy sütemény elfogyasztására, hanem a szállóban vendégeskedőket is.

A Karancs Szálló épülete 1964-ben Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Több mint 1 millió forint volt az éves bevétel

A nyitást követő évben, azaz 1965-ben a presszónak már 1 millió 350 ezer forintos forgalma volt. A vendéglátóhely népszerűségét bizonyította, hogy az egy évvel korábbi bevételhez képest majdnem duplájára emelkedett a bor és a sörfogyasztás is. 12 hónap alatt mintegy 130 ezer dupla feketét szolgáltak fel a vendégeknek. 1966 májusában helyezték üzembe a szálló presszójának krémfagylalt-készítő gépét. A 60 ezer forintot érő készülék igazi szenzáció volt, hiszen csak két darab volt belőle a városban. A Karancs Szálló presszója a nyitását követő néhány évben hétköznap fél 12-ig, szombatonként egészen éjjel kettőig várta a vendégeket.

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Önnek vannak emlékei, fotói a Karancs presszóról? Küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre! 

Jelöld a kedvenc törzshelyedet és nyerj!

A vendéglátóhelyek mindig is összehozták az embereket. Te is szeretsz egy fárasztó nap után egy süteménnyel lazítani? Vagy szívesebben töltöd az idődet a kedvenc pizzázódban? Esetleg péntek este beindul a bugi a lábadban, és a jól bejáratott zenés, táncos szórakozóhely felé veszed az irányt? Megyénkben számos kiváló vendéglátóhely csábít kikapcsolódásra. Ha van olyan hely, ami kedves a szívednek, ahová a legszebb emlékeid kötődnek és ahol mindig örömmel látnak, ne habozz, jelöld a kedvencedet és nyerj! A nevezéseket február 14-ig várjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!