Fogadalomtétel

2024.05.24. 19:08

Fogadalmat tettek a rendész növendékek a bátonyi középiskolában (fotók)

A Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium közössége és sok vendég gyűlt össze péntek délelőtt az intézmény tornatermében. Az iskola idén a hősök napjához kapcsolódóan szervezte meg a rendészavató ünnepségét, amely során húsz tanuló ismételte a fogadalom szövegét.

Veres Edina

„Lépés állj! Balra át! Igazodj!” – harsantak a vezényszavak péntek délelőtt a Fáy András nevét viselő bátonyterenyei középiskola tornatermében, miközben felsorakoztak a megjelentek előtt a 10.A osztályos diákok. Az oktatási intézményben két évvel ezelőtt fektették le az alapjait annak a hagyománynak, amely szerint vagy a magyar hősök vagy a honvédelem napjához kapcsolódóan rendezik meg az iskola rendész növendékeinek fogadalomtételét. Idén ez előbbi jeles nap szolgált méltó keretként az oktatási intézmény rendészavató ünnepségéhez.

eskü, rendész, növendékek
Esküt tettek a rendész növendékek Bátonyterenyén
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Maruzs László, a bátonyterenyei középiskola igazgatója beszédében kiemelte: a magyar honvédelem napját május 21-én ünnepeljük, míg május utolsó vasárnapján a magyar hősök emlékünnepén tisztelgünk azok előtt a magyar katonák és civilek előtt, akik életüket áldozták Magyarországért. Hozzátette: az idén 75 éves Fáyban is van ok ünnepelni, hiszen 20 évvel ezelőtt avatták fel az első rendészosztályt.

– Az eltelt idő alatt az innen indulók közül több tucat fiatal helyezkedett már el rendőri, katonai vagy tűzoltói pályán – fejette ki Maruzs László beszédében, amely során arra biztatta és kérte a fogadalmat tevő tanulókat, hogy legyenek büszkék az általuk választott szakmára, hivatásra, és legyenek méltók is hozzá.

Fogadalmat tettek a rendész növendékek

Ezt követően Csík Csaba alezredes, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: a bátonyterenyei középiskola életében meghatározó jelentőséggel bír a rendész tanulók fogadalomtétele, mivel ez az első lépések egyike a rendvédelmi pályára vezető úton, amely edzett lelket, fizikumot és szellemiséget kíván.

– Rendőrnek, katonának, tűzoltónak lenni nem csak nehéz hivatás, hanem hitvallás, amely teljes embert kíván! 

– fogalmazott Csík Csaba alezredes.

A felsorakozott húsz diák számára ezután érkezett el a magasztos pillanat, amikor együtt ismételhették a fogadalom szövegét. Ezt követően Csík Csaba alezredes és Maruzs László emléklapot adott át a fiataloknak, akik végül díszmenettel tisztelegtek az esemény résztvevői előtt. Az ünnepség további része, amely a koszorúk elhelyezését jelentette volna az iskola udvarán található hősi emlékműnél, a heves esőzés miatt elmaradt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában