téli depresszió

2021.12.03. 17:07

Covid miatti depresszió – a tarjáni klinikai szakpszichológus szerint legyőzhető

Az őszi-téli depresszió nem ismeretlen fogalom, ám a járvány megjelenése óta szűkebb hazánkban is még inkább érezhető a hatása.

Fodor Orsolya

Sokakra rátörhet a nyomott hangulat

Forrás: Pexels

Lassan két éve, hogy az életünket gyökeresen megváltoztatta a pandémia. A betegség rányomja a bélyegét sokak lelkiállapotára is, mely a hidegebb időben még inkább érezhető.

Szabóné Koós Ibolya salgótarjáni klinikai szakpszichológus elmondta: az őszi-téli hónapokban sokakra rátörhet a nyomott hangulat, a levertség és a fáradékonyság. Ennek oka elsősorban a fényszegénység és a hideg.

– A koronavírus megjelenése okozta globális stresszfaktor jelentősen felülírta a lelki működésünket. A betegségtől való félelem erősen kihathat a közérzetünkre, mely a vírustagadókra és oltásellenesekre is igaz. Utóbbiak magatartása egyfajta sajátos reakció a szorongás elhárítására – tette hozzá Szabóné Koós Ibolya.

Kiemelte: aggodalmat okozhat kapcsolataink beszűkülése is, a korlátozások pedig sokakban frusztrációt váltanak ki. A szakemberek a járvány megjelenése miatt enyhébb és súlyosabb mentális zavarokkal szembesülnek a legtöbb korosztályban.

A pszichológus szerint a járvány kiszámíthatatlansága okoz veszélyt, mivel az életünk során tanult megküzdési stratégiák csődöt mondanak a szélsőséges helyzetben.

Sokakra rátörhet a nyomott hangulat
Fotó: Pexels

– Úgy lehet ezt a helyzetet jól kezelni, ha megfelelő mértékben aktívak maradunk pszichésen és fizikálisan is. Ha a helyes testmozgást választjuk, az javítani fogja a közérzetünket is. Manapság nem kell személyesen találkozni ahhoz, hogy fenntartsuk a kapcsolatokat. A közeledő karácsony és advent időszaka különösen alkalmas arra, hogy kimutassuk az érzéseinket, így kölcsönösen élhetjük át azt a biztonságot, amit egymásnak adhatunk.

Somoskőiné Jenei Krisztina salgótarjáni aerobikedző fontosnak tartja a mozgás mellett a megfelelő mennyiségű vitaminbevitelt és a helyes táplálkozási szokások kialakítását annak érdekében, hogy megőrizzük a testi és lelki épségünket.

– Tévedés azt gondolni, hogy a hidegben árt a kinti edzés. Ügyelni kell a megfelelő bemelegítésre, de elengedhetetlen a réteges öltözködés is – emelte ki az edző.

Hangsúlyozta, hogy a légáteresztő, vékony anyagból készült darabok nem korlátoznak a megfelelő mozgásban, mégis melegen tartják a testet, így elkerülhető a megfázás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában