arathatnak a lángok

2019.07.24. 06:40

Idén már negyvennél is több gabonatábla gyulladt ki az országban

Ha nyár, akkor aratás, azonban a betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló. Ezek a tüzek azonban némi elővigyázatossággal megelőzhetőek.

Gerhát Karina

Komoly tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni a munkagépeknek ahhoz, hogy megkezdhessék velük a betakarítást

Az idén már 18 mezőgazdasági munkagép gyulladt ki, 41 gabonatábla vagy bála tüzéhez riasztották a lánglovagokat és 53 hektárnyi mezőgazdasági terület égett le hazánkban.

– A mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé közeledve gyulladnak ki. A szezon elején ugyanis általában átvizsgálják őket, elvégzik a karbantartásokat, azonban két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tűzesetek. A kalászosok aratását követően ősszel a napraforgót és a kukoricát kezdik betakarítani, illetve működtetik a terményszárítókat is. Az elmúlt esztendő betakarítási szezonjában országosan 203 mezőgazdasági tűz – tarló, gabonatábla, kazal – keletkezett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint tavaly 39 kombájn, 17 bálázó gép, 8 traktor, továbbá 2 pótkocsi gyulladt ki – mondta Szeles Péter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője hozzátette: az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási tevékenységekben való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken jól hozzáférhető helyen kézi tűzoltókészüléket kell elhelyezni, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Mindezek mellett a munkavégzés előtt fontos meggyőződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek.

Fontos továbbá az is, hogy a gépkezelőnek a szünetekben, továbbá a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól biztonságos távolságra, legalább 15 méterre kell leállítani.

Szeles Péter hangsúlyozta: a rendszeresen visszatérő problémák közé tartozik, hogy eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán a járművek, valamint a munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani. Nyílt lánggal járó munkát sem szabad végezni a tarlón, szérűn vagy a rostnövénytároló területén. A további tűzvédelmi szabályokról a katasztrófavédelmi kirendeltségeken érdeklődhetnek az állampolgárok.

Szúrópróbaszerűen ellenőriznek

A nagy hőségben folyamatosan működő gépek fokozott tűzveszélyességi kockázatot jelentenek. Éppen ezért fontos a járművek megfelelő műszaki állapota, illetve a szakszerű munkavégzés. Amennyiben nem körültekintően végzik az aratási tevékenységeket, odaveszhet a termés, továbbá a lángok martalékává válhat az értékes munkagép is. A tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek a nyár folyamán szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket, valamint azok műszaki állapotát. A hatóság vizsgálja a kipufogórendszereket és a szikrafogókat is, továbbá megnézik, rendelkeznek-e a gazdák az előírt tűzoltó készülékekkel, valamint, hogy megtartották-e a gépszemléket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában