Nool.hu videó

2023.12.11. 13:44

Megölte és elásta nevelt leányait a diósjenői férfi, 14 év után rendőrkézre került (videó)

Befejeződött a bűnügyi nyomozás a még 2009-ben eltűnt és meggyilkolt diósjenői lánytestvérek ügyében – erről adtak hivatalos tájékoztatást hétfőn délben Budapesten az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselői.

Hegedűs Henrik

Rendőrkézen. H. Józsefet emberöléssel gyanúsítják

Fotó: Police.hu

Az elkövető férfival szemben több személy sérelmére elkövetett emberölés vádjával folytatódik az eljárás az ügyészségen. Az ügy részleteiről közösen számolt be az ORFK részéről dr. Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető, illetve dr. Kalmár Zsolt ezredes, a NVMRK bűnügyi főkapitány-helyettese.

Dr. Petőfi Attila (balra) és dr. Kalmár Zsolt a budapesti sajtótájékoztatón
Fotó: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

Dr. Petőfi Attila kifejtette, komoly együttműködés eredményeként sikerült teljesen felgöngyölíteni ezt a kiemelt bűncselekményt, amelyben az országos és a vármegyei szakemberek mellett a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai is részt vettek, elsősorban a körözések kiterjesztése területén. Ez is mutatja, hogy az ilyen jelentőségű ügyek a megfelelő koordináció mellett nem maradhatnak felderítetlenek.

Szexuálisan zaklatta is nevelt leányait a gyanúsított

Dr. Kalmár Zsolt ismertette részletesen, miként zajlott a nyomozás menete. Elöljáróban elmondta, hogy a két diósjenői testvérpár, az akkor 19 éves H. Alexandra és a 14 esztendős H. Krisztina kis időkülönbséggel még 2009 elején tűnt el nyomtalanul diósjenői otthonukból, de az első időkben az idősebb nővér esetében még nem gyanakodott senki bűncselekményre, és sokáig érdemleges adatokra sem bukkantak a nyomozók. 

Az első érdekesebb körülmény 2014-ben merült fel, ekkor létesített új élettársi kapcsolatot a lányok édesanyja, mivel kiderült, hogy korábbi párja, H. József rendszeresen szexuálisan zaklatta Alexandrát és Krisztinát. Az események viszont 2021-ben gyorsultak fel igazán, amikor a Nemzeti Nyomozó Irodánál olyan információkhoz jutottak, hogy a nevelőapának köze lehet a lányok eltűnéséhez, noha a rendőri meghallgatásai során korábban ezt folyamatosan tagadta.

Keresik a földi maradványokat a diósjenői ház udvarán
Fotó: Police.hu

Az igazi fordulat 2022 nyarán jött el, ekkor kerültek elő a diósjenői lakóház udvaráról a nagyobbik testvér Alexandra földi maradványai, amelyeket az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat is egyértelműen azonosított. A negyvenkilenc éves gyanúsított, H. József azonban még ekkor is tagadott. A későbbiekben hiába túrták fel az egész környéket, Krisztinát még mindig nem lelték. H. József végül részben megtört, idén áprilisban beismerte Alexandra megölését, majd nem sokkal később, viszonylag váratlanul, egy kihallgatás során közölte, elvezeti a nyomozókat Krisztina eltüntetésének helyszínére, ami néhány száz méterre található a családi háztól, egy cserjés-bozótos területen. 

A helyszínelésen jelen volt dr. Magyar Lóránt, a SOTE igazságügyi orvosszakértője, és ő tévedhetetlenül megállapította, emberi maradványokra bukkantak a földben, és hamarosan az alapos vizsgálat is megerősítette, Krisztina csontjai kerültek elő. 

Eljárás indult a leányok anyja ellen is, bűnpártolás miatt

Dr. Kalmár Zsolt közölte, a tizennégy éven át tartó nyomozás rendőrségi szakaszát ezzel lezárhatták, és a Nógrád Vármegyei Főügyészséghez több személy sérelmére elkövetett emberölés vádemelési javaslatával továbbították az iratokat. H. József mellett a lányok édesanyja ellen is eljárás indult, bűnpártolás miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában